Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πεινάω» η τελευταία λέξη του Γιούνκερ ως πρόεδρος της Κομισιόν - «Να προσέχετε την Ευρώπη»

«Πεινάω» η τελευταία λέξη του Γιούνκερ ως πρόεδρος της Κομισιόν – «Να προσέχετε την Ευρώπη»

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποχαιρετά την Κομισιόν, μετά από πέντε χρόνια στη θέση του προέδρου, είναι γνωστός για τον αυθορμητισμό του, τον οποίο δεν έκρυψε ούτε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας γέλιο στους δημοσιογράφους και αποφορτίζοντας το κλίμα

«Πεινάω», είπε ο Λουξεμβούργιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και έκλεισε την τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πρόεδρος, αποχαιρετώντας με αυτόν τον μοναδικό τρόπο τη θέση που κατείχε εδώ και πέντε χρόνια στην Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποχαιρετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από πέντε χρόνια στη θέση του προέδρου, είναι γνωστός για τον αυθορμητισμό του, τον οποίο δεν έκρυψε ούτε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας γέλιο στους δημοσιογράφους και αποφορτίζοντας το συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα.

Προηγουμένως φρόντισε να τονίσει ότι η διάδοχός του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει τώρα «να προσέχει την Ευρώπη».

«Καρφί στο Μακρόν»

Κατά τη διάρκεια πάντως της σύντομης συνέντευξης Τύπου επέκρινε το τέλος που έβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν στο σύστημα των spitzenkandidaten, που θεσπίσθηκε το 2014 για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, και αφηγήθηκε ένα περιστατικό σχετικά με την υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου του, το 1997, από τις υπηρεσίες των προέδρων των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Η ιδέα να μην επαναληφθεί ο spitzenkandidat το 2019 ήταν λάθος», δήλωσε.

«Ήταν μια μικρή δημοκρατική πρόοδος και την καταργήσαμε για σκοτεινούς λόγους», πρόσθεσε.

Η μομφή απευθυνόταν άμεσα στον γάλλο πρόεδρο, δηλωμένο αντίπαλο αυτού του συστήματος που θεσπίσθηκε από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιλέγεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μακρόν αρνήθηκε φέτος αυτό το σύστημα και απέρριψε τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο που είχε οριστεί από το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές.

Η υποκλοπή των συνομιλιών του

Στη συνέχεια ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφηγήθηκε ένα απολαυστικό περιστατικό για το κινητό τηλέφωνό του. «Το Nokia μου είναι σήμερα προστατευμένο, όμως τότε μπορούσε να υποκλαπεί», εξήγησε.

Όταν είχε φθάσει το 1997 στο Παρίσι για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την απασχόληση, είχε υποχρεωθεί να αλλάξει ξενοδοχείο.

«Μέσα στη νύχτα, ο Μπιλ Κλίντον μου τηλεφώνησε για να μου μιλήσει για ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Airbus και την Boeing. Εξεπλάγην πολύ, επειδή με κάλεσε στη σταθερή γραμμή του νέου ξενοδοχείου μου, ενώ η αντιπροσωπεία μου δεν ήξερε ότι είχα αλλάξει ξενοδοχείο. Και εξεπλάγην πολύ και την επομένη, όταν άκουσα τον Ζακ Σιράκ να μου λέει, όταν με υποδέχθηκε στο Ελιζέ: ‘ο τρόπος με τον οποίο μίλησες στον Κλίντον, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη οφείλει να μιλάει στους Αμερικανούς’», αφηγήθηκε.

Φεύγω με ικανοποίηση, αλλά και…μεταμέλεια

«Δεν είμαι άνθρωπος των αποχαιρετισμών», είπε ο Γιούνκερ, κατά την έναρξη της συνέντευξής του.

«Θέλω να σας πω ότι φεύγω από την προεδρία της Κομισιόν με κάποια στοιχεία ικανοποίησης και αρκετή μεταμέλεια», προσέθεσε, σύμφωνα με το Politico.

Μίλησε σε τρεις γλώσσες

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιούνκερ άλλαξε τη γλώσσα στην οποία μιλούσε, από αγγλικά σε γαλλικά, στη συνέχεια σε γερμανικά, και έπειτα πάλι σε αγγλικά, λέγοντας ότι δεν κατάφερε ούτως ώστε τα Λουξεμβουργιανά να θεσπιστούν ως μια επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

«Μιλούσα στα γαλλικά ή στα γερμανικά;», διερωτήθηκε κάποια στιγμή μιλώντας στα γαλλικά. «Δεν ξέρω ακόμα και τι γλώσσα μιλάω», είπε επίσης για να συμπληρώσει: «Εάν μιλάμε πολλές γλώσσες, δεν ξέρουμε ποτέ σε ποια γλώσσα ονειρευόμαστε».

«Είναι ευχάριστο να διαπιστώνω ότι τα όνειρα δεν υπόκεινται στη δικτατορία της διαφάνειας», σχολίασε, κάνοντας ενδεχομένως μνεία στα χρόνια που έζησε μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαινόταν κουρασμένος. Αναρρώνει από μια λεπτή επέμβαση για ανεύρυσμα αορτής και υποχρεώθηκε να αναβάλει για την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου την παράδοση καθηκόντων στη γερμανίδα διάδοχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα γιορτάσει τα 65α γενέθλιά του.

Το αντίο της Κομισιόν

Με ένα συγκινητικό βίντεο αποχαιρετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιλέγει τη δήλωσή του «Η Ευρώπη ήταν και θα παραμείνει ο έρωτας της ζωής μου» και προσθέτει «Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε»

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024