Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία : Ραγίζουν καρδιές οι ιστορίες των σεισμοπαθών - «Δεν ξέρει ότι σήμερα κηδέψαμε την κόρη της...»

Αλβανία : Ραγίζουν καρδιές οι ιστορίες των σεισμοπαθών – «Δεν ξέρει ότι σήμερα κηδέψαμε την κόρη της…»

Δύο μέρες μετά την ισχυρή δόνηση στην Αλβανία και οι διασώστες ανασύρουν ακόμα σορούς κάτω από τα συντρίμμια.

Ραγίζουν καρδιές οι προσωπικές ιστορίες των συγγενών των θυμάτων του φονικού σεισμού της 26ης Νοεμβρίου που σημειώθηκε στην Αλβανία.

Δύο μέρες μετά την ισχυρή δόνηση και οι διασώστες ανασύρουν ακόμα σορούς κάτω από τα συντρίμμια.

Το τελευταίο άψυχο σώμα που ανασύρθηκε ήταν του Sotiraq Mishajt, με τον αριθμό των θυμάτων να αγγίζει πλέον τους 41, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέβει κι άλλο.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας, Εντι Ράμα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 4 παιδιά και 17 γυναίκες.

Δεκάδες παραμένουν κάτω από τα ερείπια ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 680, με πάνω από 2.000 κατοίκους του Δυρραχίου και του Θουμάνι να φιλοξενούνται σε σκηνές.

Άνθρωποι διαλυμένοι ψυχολογικά, θρηνούν τους δικούς τους που έχασαν, αγωνιούν για εκείνους που έχουν τραυματιστεί ή αναζητούνται.

Άντρας χάνει τις αισθήσεις του αφότου συγγενής του ανασύρεται νεκρός

Δε γνωρίζει τίποτα για την κηδεία της κόρης της…

Συγκλονιστική είναι μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία η ιστορία της οικογένειας Cakoni.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται η Manjola Cakoni μαζί με τον ανήλικο γιο της.

Οι δυο τους επέζησαν από τον σεισμό, ωστόσο δεν είχαν την ίδια τύχη η 15χρονη κόρη της Drita και ο σύντροφός της με τον οποίο συζούσαν Kastriot.

«Εχασε την κόρη και τον άντρα της. Σήμερα χάσαμε ακόμα δύο ανθρώπους μας» λέει στην κάμερα του Top Channel η αδερφή της Manjola.

«Η κηδεία έγινε σήμερα στη 1 και αυτή δεν ξέρει τίποτα. Είμαστε διαλυμένοι και δεν έχουμε πει τίποτα στην αδερφή μου, γιατί η κατάσταση της ήταν κρίσιμη» λέει ενώ ξεσπά σε λυγμούς.

«Έχει ακόμα δύο παιδιά στην Αγγλία τα οποία κλαίνε μέρα-νύχτα. Είμαστε συντετριμμένοι από αυτήν την τραγωδία».

«Γιατί δεν πήρε εμένα ο Θεός;»

Σπαράζει καρδίες η ιστορία του Fehmi Vata, ενός 73χρονου, ο οποίος έχασε τη γυναίκα ενώ ο 7χρονος εγγονός του παραμένει θαμμένος κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Fehmi είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο σεισμός, δε βρισκόταν σπίτι του.

Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στο Θουμάνι.

Ο 10χρονος εγγονός του ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της και το έκανε

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο απαρηγόρητος Fehmi, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.

Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες.

Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού.

«Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς.

«Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;».

Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.

Η οικογένεια Vata είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στο Θουμάνι, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από τον σεισμό ο γιος του, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες.

Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν;» είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

Νεκρή η σύντροφος του γιου του Εντι Ράμα

Δύσκολες ώρες περνάει τόσο σε συλλογικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο ζει ο Εντι Ράμα. Τις τελευταίες ώρες η Αλβανία έχει βυθιστεί στο πένθος, ωστόσο εκείνος έχει να αντιμετωπίσει κι ένα οικογενειακό δράμα.

Αυτό γιατί μεταξύ των νεκρών είναι και η 24χρονη σύντροφος του γιου του.

Η νεαρή κοπέλα βρήκε τραγικό θάνατο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, σε μια εξαώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

Ο Γκρέγκορ Ράμα, γιος του Εντι Ράμα, είχε εδώ και μερικά χρόνια σχέση με την 24χρονη Κρίστι Ρέτσι. Σύμφωνα με το προφίλ της στο Facebook, είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο των Τιράνων, με πτυχίο Δερματολογίας.

Η είδηση του θανάτου της συντρόφου του από τον ισχυρό σεισμό δεν θα είχε γίνει γνωστή εάν δεν είχε κάνει ο ίδιος μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram, όπου έγραψε: «Μεταξύ των πολλών θυμάτων αυτής της τραγωδίας είναι και ένα άτομο δικό μου που πέθανε μαζί με τον αδερφό της, την μητέρα της και τον πατέρα της. Μόνο δύο πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024