Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισημαίνει τη σημασία του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας για την ασφάλεια της Ευρώπης. Εκ νέου κριτική για την απόρριψη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Συζητά τον προϋπολογισμό

Η γερμανική βουλή συζητά το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 ύψους 362 δισ. ευρώ. Για έβδομη συνεχή χρονιά ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και παρόλα αυτά οι δημόσιες επενδύσεις είναι με 43 δισ. ευρώ οι υψηλότερες στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας, επισήμανε χθες το πρωί στην ομιλία της η Ανγκελα Μέρκελ.

Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι «σχετικά» καλή αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα η μείωση του φόρου εταιρειών, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Επιπλέον, η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση πως το γερμανικό δημόσιο χρέος θα πέσει τον άλλο χρόνο κάτω του 60% του ΑΕΠ.

ΝΑΤΟ, Τουρκία και δυτικά Βαλκάνια

Η «γλώσσα του σώματος» των υπ. Εξωτερικών Χ. Μάας και Μ. Τσαβούσογλου μαρτυρεί το επίπεδο των γερμανοτουρκικών σχέσεων

Αναφερόμενη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύψουν το κενό ασφάλειας που προκαλείται στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, επειδή οι ΗΠΑ επιδεικνύουν όλο και λιγότερη διάθεση για συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές.

Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και των 70 χρόνων από την ίδρυσή του, τόνισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει για την ασφάλεια της Γερμανίας σήμερα «τουλάχιστον την ίδια σημασία όπως κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου».

«Αποξένωση» της Αγκυρας

«Προς το παρόν», συνέχισε, «η Ευρώπη δεν είναι από μόνη της σε θέση να εξασφαλίσει την άμυνά της». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «αποξένωση» της Αγκυρας από το ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε την Τουρκία «δύσκολο εταίρο», αλλά υποστήριξε, δεδομένης της «γεωστρατηγικής της σημασίας», την αναγκαιότητα της παραμονής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θέλει να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεπώς θα αυξήσει σταδιακά τα αμυντικά της έξοδα.

Αναφερόμενη στα δυτικά Βαλκάνια, η Ανγκελα Μέρκελ άσκησε, χωρίς να τα κατονομάσει, κριτική στα κράτη-μέλη της ΕΕ που απέρριψαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή δεν είναι η ένταξή τους, επισήμανε, αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων που τους είχαν υποσχεθεί.

Εκκληση στους Σοσιαλδημοκράτες

Στο τέλος της ομιλίας, η κα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Δέκτης ήταν σαφώς οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι, οι οποίοι στο κομματικό τους συνέδριο την άλλη εβδομάδα θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο