Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι επιδιώκει η Τουρκία από τη συμφωνία με τη Λιβύη

Τι επιδιώκει η Τουρκία από τη συμφωνία με τη Λιβύη

Σύμφωνα με τον κ. Λαγγίδη, πρόκειται για μια συμφωνία που η Τουρκία επιδίωκε για πολύ καιρό. Όπως υπογράμμισε, η απόφαση αυτή σχετίζεται περισσότερο με την κίνηση της Τουρκίας να στείλει έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη με το οποίο καθορίζει τις συντεταγμένες που εκείνη θεωρεί ως τουρκική ΑΟΖ

Για τη «βόμβα» της Τουρκίας και την απόφασή της να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία συζήτησαν και συμφώνησαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για το τι επιδιώκει η Άγκυρα μίλησε μέσα από την εκπομπή One Line ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αφεντούλης Λαγγίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγγίδη, πρόκειται για μια συμφωνία που η Τουρκία επιδίωκε για πολύ καιρό. Όπως υπογράμμισε, η απόφαση αυτή σχετίζεται περισσότερο με την κίνηση της Τουρκίας να στείλει έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη με το οποίο καθορίζει τις συντεταγμένες που εκείνη θεωρεί ως τουρκική ΑΟΖ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βάζοντας τη Λιβύη στο παιχνίδι προσπαθεί να δώσει ίχνος νομιμοποίησης και την ίδια στιγμή να δώσει την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, αλλά ότι υπάρχει είδος συνεννόησης με κράτη της περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαγγίδη πρόκειται για τη μόνη κίνηση που είχε δυνατότητα η Τουρκία να κάνει, αφού τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος έχουν προβεί σε πλέγμα με τις συμφωνίες τους με χώρες της περιοχής, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.

«Η Άγκυρα έχει προσπαθεί αρκετές φορές να υπονομεύσει αυτές τις σχέσεις και σήμερα εμφανίζεται να κατορθώνει να κάνει ένα βήμα προς την επιτυχία αυτού του πλάνου» τόνισε.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για πολιτική του Ερντογάν, αλλά για πάγια πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων που στηρίζεται σε παντελή αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024