Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσλο: H πανέμορφη πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Όσλο: H πανέμορφη πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Η «μαγευτική» πόλη του Βορρά που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς με αποτέλεσμα να αποτελεί το σημείο αναφοράς στη Σκανδιναβία

To Όσλο είναι η πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις στη Σκανδιναβία. Με πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο στην μητροπολιτική της περιοχή, προσφέρει πολλά αξιοθέατα και μέρη για να δει κάποιος. Η γλώσσα που ομιλείται είναι τα Νορβηγικά, ωστόσο οι Νορβηγοί μιλούν άψογα και την Αγγλική.

Ιστορία

Από την εποχή του Μεσαίωνα το Όσλο έχει εξελιχθεί και αναδιαμορφωθεί σε κάτι εντελώς το διαφορετικό. Το 1624 η περιοχή που βρίσκεται στο σημερινό ανατολικό Όσλο κάηκε και ο βασιλιάς Christian IV αποφάσισε να ξαναχτιστεί η περιοχή πέρα από το κάστρο ή «Akershus Fortress» και μετονόμασε την πόλη σε Χριστιανία. Η ονομασία «’Οσλο» επέστρεψε ξανά το 1925.

Eυρήματα δείχνουν ότι τα πρώτα σπίτια του εμφανίστηκαν από το 1000 μ.Χ και έπειτα. Γύρω στο 1300 ο πληθυσμός του δεν ξεπερνούσε τους 250 με 300 χιλιάδες. Εκεί βρισκόταν η κατοικία του βασιλιά Haakon V που σχεδίασε το κάστρο που ονομάστηκε Akershus Fortress.

Πολλά εντυπωσιακά και με μεγάλη ιστορική σημασία κτίρια χτίστηκαν το 19ο αιώνα. Μεταξύ αυτών τα Βασιλικά Ανάκτορα από τον βασιλιά Karl Johan (1825-1848), το Κοινοβούλιο (1861-1866), το Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Θέατρο και το Χρηματιστήριο.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, το Όσλο ήταν η πρωτεύουσα του πασίγνωστου Ερρίκου Ίψεν και του επιτυχημένου λογοτέχνη Κνουτ Χάμσουν. Γύρω στ0 1850, ξεκίνησε η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής γύρω από τον ποταμό Akerselva και μέσα σε μισό μόλις αιώνα ο πληθυσμός ανέβηκε από 30000 σε 230000.

Μουσείο των πλοίων των Βίκινγκ

To μουσείο των πλοίων των Βίκινγκ βρίσκεται στη χερσόνησο Bygdøy και έχει διατηρημένα πλοία των Βίκινγκς σε άψογη κατάσταση. Είναι ακριβώς πάνω στο Φιόρδ του Όσλο στο οποίο υπάρχουν και ευρήματα από τάφους των Βίκινγκς.

Το Μουσείο Viking Ship παρουσιάζει ανακαλύψεις από τα πλοία Gokstad, Oseberg και Tune, καθώς και μικρά σκάφη, έλκηθρα, ένα όμορφο καλάθι, εργαλεία, υφάσματα και οικιακά σκεύη. Το κυριότερο  έκθεμα του μουσείου είναι το πλοίο Oseberg και είναι το πιο καλοδιατηρημένο από όλα. Το ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Gabriel Gustafson το 1903 που ίδρυσε και το Μουσείο.

Φρούριο Akershus

Το κτίριο κάστρο και φρούριο Akershus  ξεκίνησε το 1299 από τον βασιλιά Håkon V. Ολοκληρώθηκε περίπου έναν χρόνο αργότερα και η αρχιτεκτονική του διατηρείται άψογα από τότε. Η τοποθεσία του προφανώς είχε ρόλο προστατευτικό στο πάλαι ποτέ Όσλο, Χριστιανία κλπ διότι υπήρχαν συχνές πολιορκίες.

Το κάστρο έγινε στη συνέχεια μετά από πολλές συντηρήσεις, ένα πιο εκσυγχρονισμένο φρούριο. Ο Βασιλιάς Christian IV έκανε αρκετές παρεμβάσεις πάνω στη δομή του κτιρίου με σκοπό να γίνει η βασιλική του κατοικία. Η θέα από τον κάστρο είναι εξαιρετική καθώς φαίνεται η παραλιακή όψη του Όσλο, το λιμάνι, το Φιορδ ενώ παράλληλα περικλύεται από πυκνά δάση. Το κτιριακό συγκρότημα παραμένει στρατιωτική εγκατάσταση. Παράλληλα στους χώρους του γίνονται συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, γιορτές.

Λαογραφικό μουσείο

Ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα υπαίθρια μουσεία στον κόσμο. Βρίσκονται τουλάχιστον 155 σπίτια από όλες τις περιοχές της Νορβηγίας ενώ ιδιαίτερο θέμαα αποτελεί μία εκκλησία που χτίστηκε το 1200. Μπορεί κανείς να μπει μέσα στα κτίρια να δει την αρχιτεκτονική τους και τον τρόπο που κάποτε ζούσαν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι βρίσκονται διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα.

Υπάρχουν πλείστα όσα εσωτερικά εκθέματα με είδη χειροτεχνίας, λαϊκά κοστούμια, πολιτισμό Sami, όπλα, παιχνίδια κλπ. Κάθε Καλοκαίρι γίνονται περιηγήσεις και μάλιστα με άλογα μέσα στον χώρο του μουσείου. Τα εκθέματα είναι χωρισμένα με βάση την αρχικής τους γεωγραφική προέλευση και θέση. Βασικό στοιχείο αρχιτεκτονικής-κατασκευής συνιστά το ξύλο.

«Holmenkollen»

Εκτός του μουσείου ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι η πίστα του σκι στην οποία έγιναν μεγάλοι αγώνες πάνω στο συγκεκριμένο άθλημα.

Είναι μία κατασκευή η οποία φαίνεται σχεδόν από κάθε άκρη της πόλης και ειδικά τους χειμερινούς μήνες συνιστά τον ιδανικό προορισμό για καλοπέραση και ψυχαγωγία. Οι Νορβηγοί άλλωστε έχουν μεγαλώσει κάνοντας το συγκεκριμένο άθλημα από πολύ μικρή ηλικία.

Όπερα

Το Opera House του Όσλο βρίσκεται ακριβώς στο λιμάνι, με ένα γωνιακό, λευκό εξωτερικό που φαίνεται να ανεβαίνει από το νερό. Oι επισκέπτες του να ανεβούν στην οροφή της για να βγάλουν φωτογραφίες την πόλη και να δούνε τη θέα. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου θεωρήθηκε ιδιαίτερα για αυτό και προτιμήθηκε να χτιστεί σε εκείνο το σημείο. Μέσα γίνονται θεατρικές παραστάσεις και προφανώς μουσικές σκηνές από όλον τον κόσμο παίρνουν μέρος σε αυτό.

Η εταιρεία που ανέλαβε το αρχιτεκτονικό σχέδιο ήταν η Snøhetta και έχει λάβει πολλά αναγνωρισμένα βραβεία. Η Νορβηγική Εθνική Λυρική Σκηνή και Μπαλέτο προσφέρουν ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα από τρία στάδια: το Main House (1369 έδρες), το δεύτερο σπίτι (400 έδρες) και το Studio (200 έδρες). Η οροφή και το φουαγιέ της Όπερας χρησιμοποιούνται επίσης για συναυλίες.

Barcode project

Βρίσκεται πίσω από τη γραφική Όπερα και συνιστά ένα άλλο σύνολο κτιρίων που σηματοδοτούν το Όσλο ως κορυφαίο αρχιτεκτονικό κόμβο. Το Barcode Project είναι ένα πρωτότυπο έργο που αποτελείται από μια σειρά πολυώροφων κτιρίων σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Κάθε ένα από τα κτίρια είναι η δημιουργία διαφορετικών συνδυασμών ευρωπαϊκής σύγχρονης μίνιμαλ αρχιτεκτονικής. Και μοιράζουν να δημιουργούν το ομώνυμο effect.

Κάθε ένα από τα κτίρια που προκύπτουν ωθεί την ιδέα του τι μπορεί να είναι ένας μικρός ουρανοξύστης. Κάποια μοιάζουν με μια γιγαντιαίας σκάλα ενώ άλλα μοιάζουν με 3D έκδοση του Tetris.  Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο περιλάμβαναν το Dark Arkitekter, το A-lab, το MVRDV και το Snøhetta προσθέτοντας τη σφραγίδα τους στην αρχιτεκτονική του Όσλο.

Επίσκεψη

Το Όσλο είναι τέλειο να το επισκεφτεί κανείς όλον τον χρόνο. Κάθε εποχή έχει συγκεκριμένες παραστάσεις, events και ιδιαίτερο κλίμα. Τον Χειμώνα και τα Χριστούγεννα είναι άψογα καθώς όλα είναι χιονισμένα και στολισμένα. Το Καλοκαίρι δεν έχει υπερβολική ζέστη και είναι όλα καταπράσινα.

Οι δραστηριότητες είναι περισσότερες και ο κόσμος βγαίνει πιο συχνά έξω. Τα αξιοθέατα φυσικά είναι αμέτρητα και δε χωρούν να μπούνε σε καμία λίστα. Αξίζει κανείς να πάει αλλά να έχει στον νου του ότι είναι από τις πιο ακριβές πόλεις παγκοσμίως.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024