Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθλιψη : Πώς η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Κατάθλιψη : Πώς η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Κι όμως δεν έχει μόνο η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία αντικαταθλιπτική δράση, καλό είναι να συνδυάζεται με τη γυμναστική και τη σωματική άσκηση

Είναι γνωστό σε όλους και όλες το γεγονός πως η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία. Δε  δίνεται όμως συχνά έμφαση στα θετικά αποτελέσματα που έχει και στην ψυχική υγεία. Η γυμναστική λειτουργεί ως αντικαταθλιπτική (συνάμα αγχολυτική) και αυτό εξηγείται με πολλούς  τρόπους. Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα της ψυχικής υγείας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρό.

Έρευνα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Depression and Anxiety» , δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει θετικά τον κίνδυνο κατάθλιψης – ακόμη και όταν υπάρχει υψηλότερος γενετικός κίνδυνος. Έρευνα σε άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν κατάθλιψη, κατέδειξε πως η άσκηση οφελούσε ακόμα και τους ίδιους.

Όταν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση δεν εκδηλώνει συνήθως ψυχολογικά επίκτητη κατάθλιψη αλλά κλινική κατάθλιψη. Στη δεύτερη περίπτωση ακολουθείται πάντα φαρμακευτική αγωγή, διότι είναι ζήτημα καθαρά νευροδιαβιβαστών. Το γεγονός όμως ότι μελέτη έδειξε ότι για κάθε επιπλέον 4 ώρες άσκησης την εβδομάδα ο κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικού επεισοδίου μειώνεται, είναι σίγουρα αισιόδοξο.

H συντάκτρια της έρευνας στο Karmel Choi, δήλωσε πως περίπου 35 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε μέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών επεισοδίων. Το γεγονόςδε ότι μπορεί να παρέμβει τόσο θετικά η άσκηση σε γενετικούς παράγοντες αποδεικνύει ότι κανενός ανθρώπου το μέλλον δεν είναι απαραίτητα προδιαγεγραμμένο.

Νευροχημεία

Η απελευθέρωση ενδορφινών, φυσικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο (σεροτονίνη-νορεπινεφρίνη), ενισχύσουν την αίσθηση της ευημερίας. Η βελτίωση της διάθεσης συνεπώς σταματά τον φαύλο κύκλο των συνεχών καταθλιπτικών σκέψεων και συναισθημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος προσωπικής ανάπτυξης του ατόμου έξω από αυτόν.

Τοιουτοτρόπως δεν τροφοδοτούνται οι καταθλιπτικές σκέψεις και αποδομούνται. Αρκετοί ψυχίατροι και σύμβουλοι ψυχικής υγείας, όταν εφαρμόζουν φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία συνήθως προτείνουν στους ασθενείς να ασκούνται, ως μέρος της συνολικής θεραπείας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι η κατάθλιψη δεν είναι κάτι αμειγώς ψυχολογικό πάντα. Σε αρκετές περιπτώσεις όπως έχει αποδείξει και η νευροεπιστήμη μπορεί να έχει άμεση συνάφεια με διαταραγμένους νευροδιαβιβαστές (μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης κλπ).

Ψυχολογία

Η άσκηση αυξάνη την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σωματοδομή που βοηθά στην ενίσχυση της εικόνας του εαυτού. Όταν βελτιώνεται η εμφάνιση σαφέστατα βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση. Είναι σημαντική η αντίδρασή μας απέναντι στο στην αυτοεικόνα μας άλλωστε.

Το γεγονός δε πως η άσκηση δύναται να οδηγήσει και στην κοινωνικοποίηση καθιστά πιο εύκολη και τη δημιουργία σχέσεων με καινούργιους ανθρώπους. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μη βιώνεται το αίσθημα της μοναξιάς από το ίδιο το άτομο.

Η άσκηση οδηγεί και σε μία καλύτερη διατροφή η οποία επειδή έχει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ ενισχύει με τη σειρά της τη διάθεση.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024