Ο αριθμός 1142 δεν είναι μόνο για να κάνεις καταγγελίες για το τσιγάρο. Είναι και για να λάβεις βοήθεια, να ακούσεις συμβουλές, αν θέλεις να το κόψεις

Τι κι αν μερικοί δεν έχουν καταφέρει καν να μάθουν το νούμερο του ίδιου τους του τηλεφώνου, άλλωστε μην λέμε ψέματα, η εποχή δεν βοηθά στην απομνημόνευση, ένας αριθμός έχει καταφέρει να αποθηκευτεί για τα καλά στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας.

1142!Είναι ο αριθμός για τον οποίο όλοι μιλάμε.

Το Twitter παραληρεί κάθε φορά που διαβάζει πως πήραν φωτιά τα τηλέφωνα από τις καταγγελίες.

Στο facebook όλοι τρελαίνονται με τα memes που κυκλοφορούν, τα οποία δίνουν μία πιο χιουμοριστική χροιά στο θέμα περί αντικαπνιστικού νόμου.

Ενώ viral με ταχύτητα φωτός γίνονται βιντεάκια με πατέντες Ελληνάρων που κατάφεραν να καπνίσουν ανοίγοντας μία τρύπα στο τζάμι.

Όλα αυτά δεν είναι κατακριτέα. Είναι σημεία των καιρών μας άλλωστε ένα τόσο σοβαρό θέμα να παρουσιάζεται με μία πιο χιουμοριστική ματιά στα social media.

Γίνεται κάθε φορά που ένας πολιτικός κάνει μία γκάφα, κάθε φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει κάτι αντίθετο με τα «θέλω» του λαού.

Αρκεί μονο να θυμηθούμε το σάλο με την διάταξη περί βλασφημίας ή όταν το όργανο της τάξης «μπούκαρε» σε σινεμά όπου ανήλικοι έβλεπαν τον «Τζόκερ».

Ωστόσο, το 1142 δεν είναι μόνο για να γελάμε και να διασκεδάζουμε.

Ούτε είναι μόνο για να το καλούμε όταν κάποιος καπνίζει παράνομα δίπλα μας. Πού και αυτό σαφώς είναι σοβαρό.

Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε.

Είναι ένας αριθμός στον οποίο μπορούν να ζητήσουν βοήθεια όσοι θέλουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο.

Είναι ένας αριθμός που βοηθά έναν συμπολίτη μας στην ιατρική διακοπή  καπνίσματος και ΔΕΝ του δίνει συμβουλές που απλά διαβάζει κάποιος στο διαδίκτυο.

Γιατί ας μην γελιόμαστε. Λύση δεν δίνεται με συμβουλές του στιλ… πιες πολύ νερό, προτίμησε τις τσίχλες και έτσι την επόμενη μέρα ως δια μαγείας θα σταματήσεις να θέλεις το τσιγάρο.

Το τσιγάρο είναι ένας εθισμός που δύσκολα κόβεται. Για πολλούς είναι μία ανάγκη που δεν αποχωρίζεσαι εύκολα. Είναι μία «γλυκιά» παρασπονδία που μόνο «γλυκιά» δεν είναι.

Είναι ένα βάσανο που κάθε μέρα λες «θα το σταματήσω» και την ίδια μέρα λες… άλλη φορά, γιατί τώρα είμαι αγχωμένος, πιεσμένος, στεναχωρημένος.

Είναι επίσης ένας αριθμός που μπορεί κάποιος να σε συμβουλέψει σχετικά με το ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα μπορούν να σε βοηθήσουν στην σωστή διακοπή του καπνίσματος.

Και εν τέλει είναι ένας αριθμός που θα συμβάλει στο να μην πεθαίνουν 20.000 συνάνθρωποι μας ετησίως από το κάπνισμα.

Το 1142 έχει πολύ μεγαλύτερη ουσία ύπαρξης από αυτόν που όλοι ξέρουμε και κάνουμε πλάκα στο facebook.

Γιατί ακόμη κι αν εσύ δεν καπνίζεις, σίγουρα καπνίζει ο φίλος σου, ο πατέρας σου, ο πεθερός σου, η γιαγιά σου… κάποιος.

Και σίγουρα μπορείς να τον βοηθήσεις και να τον παρακινήσεις στο να πάρει τηλέφωνο.

Είναι ο αριθμός που όταν έχεις εξαντλήσει κάθε απλή προσπάθεια για να μην το ξαναβάλεις στο στόμα σου, αλλά τελικά είσαι αδύναμος, θα σου βρει πιο δραστικές λύσεις.

Είναι ένας αριθμός που πάνω απ’ όλα μπορεί να υποστηρίξει όσους δεν θέλουν πια να καπνίζουν αλλά δεν μπορούν και εν συνεχεία να τιμωρήσει όσους καπνίζουν παράνομα.

Και όλα τα παραπάνω πρέπει να κυνηγήσουν και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας. Δεν αρκούν δηλαδή τα περιοριστικά μέτρα και τα πρόστιμα για να τρομάξουν οι καπνιστές ή να γεμίσουν τα ταμεία.

Είναι χρέος του κράτους να μας ενημερώσει στο μέλλον ότι στο 1142 δεν σταματούσαν να χτυπούν τα τηλέφωνα, αλλά όχι μόνο από αυτούς που έκαναν καταγγελίες, αλλά κυρίως από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια.

Είναι χρέος των αρμόδιων υπηρεσιών να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια σε όποιον την ζητήσει.

Γιατί στο τέλος της ημέρας μπορεί κάποιος να είναι ευχαριστημένος που κατήγγειλε οποιονδήποτε κάπνιζε αρειμανίως σε κλειστό χώρο, αλλά διπλά ευτυχισμένος θα είναι και αυτός που πήρε τον ίδιο αριθμό έχοντας αποφασίσει να απαλλαγεί από αυτό το βάσανο.

Το 1142, λοιπόν, δεν είναι μόνο για καταγγελίες, ούτε για να κάνουμε την πλάκα μας στην παρέα ή στο διαδίκτυο.

Είναι μια ακόμη ελπίδα ότι υπάρχει διέξοδος από έναν επικίνδυνο εθισμό.

Είναι η απάντηση σε όποιον θέλει να κόψει την κακή συνήθεια αλλά δεν έχει τη στήριξη που θα επιθυμούσε.

Ας το δούμε αλλιώς, λοιπόν. Δε θα χάσουμε και τίποτε, αλλά θα κερδίσουμε πολλά…

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr