Σε ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει το γάντι που είχε ρίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη και δειλό», απαντώντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη ρητορική της έντασης.

Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς, θέλατε να πέσουμε σε για παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών.  Εχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω, είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απάντησε σε ερώτηση  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της «Ωρας της Πρωθυπουργού»,χαρακτηρίζοντας «χαμένο στη μετάφραση», αλλά και «θεσμικά αδιάβαστο»,τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τoν πρωθυπουργό, απαντήσατε στις 11, μια κάθε πεντέμισι μήνες, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Δεν απαντούσατε ως πρωθυπουργός αλλά ως βουλευτής. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Σας καταδιώκει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επίκαιρες ερωτήσεις πρέπει να είνα σύντομες. Μου καταθέσατε τρισέλιδη ερώτηση με ανύπαρκτες παραδοχές, τονίζοντας ότι για το θέμα του ποινικού κώδικα αλλλά και αυτό της ασυλίας τραπεζιτών υπάρχουν μεταβατικές διάταξεις.

«Πάλι αδιάβαστος κ. Τσίπρα; Διαβάστε την εσύ ο ίδιος την ερώτηση ώστε να έχετε προσωπική άποψη σε αυτά που καταθέτε».

Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είπε πρωθυπουργός απαντώντας  στα περί μπαχαλάκηδων που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδων με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ιούτε των πανεπιστημίων. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας. Πάμε να δούμε τι κάνατε για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου εσείς. Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και ενέκρινε απολυτα την κυβερνητική πολιτική ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Κατά Διαφθοράς και Γκρέκο σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα.

Δώστε τα αυτά στον κ. Τσίπρα να τα διαβάσει. Μήπως έγιναν ερήμιν της δικής σας βούλησης να πατάξετε την διαφθορά; Αυτά εσείς τα κάνατε κ. Τσίπρα και εμείς τα διορθώνουμε.

Προσέξετε λοιπόν τα λόγια σας για τα λευκά κολάρα γιατί μπορεί να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα», είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ψεύτης και δειλός

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής.

«Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ με αποκαλέσατε ψεύτη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης είστε εσείς». Τον αποκάλεσε επίσης ψεύτη και δειλό.

Ξέρετε κ. Μητσοτάκη, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είχατε το θάρρος όμως, ούτε μία συγγνώμη να ζητήσετε, ούτε φυσικά να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα.

Και εσείς ο ίδιος οφείλετε σήμερα, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο.
Οφείλετε να απαντήσετε στους Έλληνες πολίτες, στους φορολογούμενους, ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κλπ,  και παρήχθη αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον πρωήν ισχυρό άνδρα της Novartis ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο κ. Φρουζής διοργάνωνε δείπνα για τον πρωθυπουργό, αυτός ο οποίος μας τον παρουσιάζεται τώρα ως αξιόπιστο μάρτυρα», έχει κινήσει τις διαδικασίας για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του.

«Εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς. Που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα είναι : Αυτό το κάνατε γιατί το είχατε στο πρόγραμμά σας ; Το κάνετε από άποψη ; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια ή από αφέλεια ; Μακάρι να είναι αυτό. Ειλικρινά σας λέω ότι δύσκολα θα το πιστέψει κανείς αυτό.
Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που αποδεσμεύονται σε λογαριασμούς τραπεζών εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητοστάκης: «Θέλω να μετατρέψω τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο»

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα η «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. «Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr