Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλί : Οι ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις

Φιλί : Οι ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις

Τελικά μετά από αρκετή ανάλυση φαίνεται πως τα φιλιά δεν είναι τόσο «αθώα» όσο μπορεί να θεωρούνται

Το φιλί. Μια πανέμορφη, αισθησιακή διαδικασία που προκαλεί πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα. Και ποιος δεν φίλησε κάποιον και δεν αισθάνθηκε τόσο όμορφα.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, υπάρχουν και αρρώστειες που ελλοχεύουν.

Ας δούμε μερικές:

Έρπης

Περίπου το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV. Για ένα μεγάλο διάστημα μπορεί ο ιός να μην εκδηλώνεται και να είναι ασυμπτωματικός. Όταν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί έναν τοπικό ερεθισμό στην περιοχή των χειλιών. Δεν εκδηλώνεται όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Η εκδήλωσή του εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος (αν είναι εξασθενημένο ή όχι).

Και οι ψυχοσωματικοί παράγοντες διαδραματίζουν κάποιον ρόλο όπως πχ το έντονο άγχος. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω του φιλιού ακόμα και ας μη φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση στο άτομο που δίνει ή δέχεται το φιλί. Όταν κάποιος νοσεί κατά βάση τον μεταδίδει έτσι κι αλλιώς είτε με το φιλί, είτε με κοινή χρήση αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Σύφιλη

Η σύφιλη οφείλεται σε βακτήριο (Treponema pallidum) και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση. Είναι μία ιδιαιτέρως μολυσματική κατάσταση η οποία αναπτύσσει πληγές στο στόμα. Χαρακτηριστικό αυτών των πληγών είναι το στρογγυλό σχήμα τους ενώ παραμένουν ανοιχτές. Με τον τρόπο αυτόν ειδικά -τις πληγές- μπορεί να μεταδοθεί και μέσα από το φιλί.

Είναι φυσικά πολύ σπάνιος ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης, διότι συνήθως είναι η σεξουαλική επαφή. Καλό θα είναι αν κάποιος ήρθε σε επαφή ακόμα και με ένα φιλί, με κάποιον που έχει σύφιλη, να πάει άμεσα στον γιατρό. Το ότι οι πιθανότητες μετάδοσης τοιουτοτρόπως είναι λίγες δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει άγνοια.

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο

Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ατόμου ασθένεια, η οποία περιλαμβάνει την μηνιγγίτιδα. H μηνιγγίτιδα στην ουσία προξενεί φλεγμονή στους μήνιγγες που προστατεύουν τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό κλπ. Ένα φιλί το οποίο είναι αρκετά «έντονο» μπορεί να μεταδώσει τη συγκεκριμένη νόσο.

Ιός γρίπης

O ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσα από σταγονίδια και φυσικά μέσα από το φιλί. Τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται την ίδια ημέρα αλλά θέλουν τουλάχιστον 1 με 7 μέρες για να φανούν. Συμπτώματα όπως πυρετός, ερεθισμένος λαιμός και πόνοι στο σώμα και φαγούρα είναι η συνηθισμένη έκφραση της γρίπης στο ανθρώπινο σώμα. Μεταδίδεται έτσι κι αλλιώς όταν βρίσκεται κάποιος στον ίδιο χώρο με άτομα που τον έχουν, απλά οι πιθανότητες αυξάνονται με το φιλί.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024