Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει και δεύτερο μέτωπο με την Κίνα ο Τραμπ

Ανοίγει και δεύτερο μέτωπο με την Κίνα ο Τραμπ

Σε μια χρονική στιγμή που όλος ο πλανήτης ανέμενε από τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε νέο μέτωπο με το Πεκίνο.

Σε μια χρονική στιγμή που όλος ο πλανήτης ανέμενε από τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε νέο μέτωπο με το Πεκίνο.

Θα εξοργίσει το Πεκίνο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψει τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Κογκρέσο για το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Η κίνηση είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση εξαγωγών μη θανατηφόρων μέσων αντιμετώπισης ταραχών, την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση του βαθμού αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας ώστε να κρίνεται εάν θα διατηρεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που της έχει χορηγήσει η Ουάσιγκτον και την επιβολή κυρώσεων σε κινέζους αξιωματούχους που κρίνεται ότι ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή, που διαρκούν μήνες.

Απειλή αντιποίνων από την Κίνα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία.

Η Κίνα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση οριστικής έγκρισης των νομοσχεδίων.

«Η Αμερική είναι μαζί σας και η Αμερική θα σας υποστηρίζει πάντα», τόνισε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μακόλ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και καταγγέλλοντας τη «βαρβαρότητα» της Κίνας.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά του προέτρεψε τον Τραμπ να υπογράψει αυτά τα «αποφασιστικής σημασίας νομοσχέδια», των οποίων είναι συνεισηγητής, «το συντομότερο δυνατό».

Η συμφωνία για το εμπόριο

Από το Οστιν του Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εξάλλου χθες ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο δεν έχει υπογραφεί ακόμη διότι το Πεκίνο δεν κάνει «αυτό που του αναλογεί».

Κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ περισσότερο από τη δική του εμπορική συμφωνία.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων απείλησε την προηγουμένη για άλλη μια φορά ότι εάν δεν υπογραφεί συμφωνία, «απλούστατα θα αυξήσω τους δασμούς», το βασικό όπλο της Ουάσιγκτον στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο και ειδικοί εκτιμούν πλέον ότι η «καταρχήν» συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο είναι απίθανο να υπογραφεί φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024