Η Τουρκία δηλώνει ότι συνέλαβε 287 μαχητές στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων του YPG.

Η Τουρκία θα έχει επαναπατρίσει έως το τέλος του έτους το μεγαλύτερο μέρος των κρατουμένων της του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες καταγωγής τους, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Το πρόγραμμα επαναπατρισμού ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, στις 11 Νοεμβρίου.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι συνέλαβε 287 μαχητές στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων του YPG.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει θέσει υπό κράτηση εκατοντάδες άλλους υπόπτους.

Σε ποιες χώρες έχει επιστρέψει τζιχαντιστές η Τουρκία

Μιλώντας στο Reuters, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει πέντε με έξι τζιχαντιστές πίσω στις πατρίδες τους εντός αυτής της εβδομάδας.

Η Ιρλανδία και η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες αυτές.

«Ο αριθμός των κρατουμένων που θα επαναπατριστεί έως το τέλος του έτους εξαρτάται από το πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία, αλλά ειδικά για την Ευρώπη, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Reuters ο Σοϊλού.

«Νομίζω ότι θα έχουμε στείλει ένα μεγάλο μέρος από αυτούς στις χώρες τους έως το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει επιστρέψει 10 Γερμανούς πολίτες, έναν Αμερικανό και έναν Βρετανό τζιχαντιστή.

Κατηγορίες της Άγκυρας προς την ΕΕ

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, οι χώρες που ανακάλεσαν την υπηκοότητα των τζιχαντιστών παραβιάζουν τον διεθνή νόμο. «Δεν έχουν δικαίωμα να αφήνουν τους πολίτες τους χωρίς υπηκοότητα».

Η Τουρκία έχει συμφωνίες επαναπατρισμού και έκδοσης με τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά είναι υποχρεωμένη να τις ενημερώνει πριν επιστρέψει σε αυτές κρατουμένους.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τις χώρες της ΕΕ ότι αργούν να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που ταξίδεψαν μέχρι τη Μέση Ανατολή για να εισέλθουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη μεταφορά χιλιάδων τζιχαντιστών από φυλακές στη Συρία στο Ιράκ.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας στη Συρία προκάλεσε ανησυχία για πιθανή διαφυγή τζιχαντιστών και μελών των οικογενειών τους προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr