Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιoρκ: Μία σύγχρονη βικτωριανή πόλη στη βόρεια Αγγλία

Γιoρκ: Μία σύγχρονη βικτωριανή πόλη στη βόρεια Αγγλία

Όταν περπατάς σε αυτήν την πόλη νιώθεις ότι πρωταγωνιστείς σε βρετανική σειρά εποχής

To Γιορκ (York) βρίσκεται στη βορειοανατολική Αγγλία. Έχει πληθυσμό περίπου 210.000 κατοίκους και το κλίμα της χαρακτηρίζεται ως ψυχρό τον Χειμώνα και υγρό καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Αρχιτεκτονική

Το Γιορκ έχει μία υπέροχη τεχνοτροπία-αρχιτεκτονική που αφήνει «άφωνο» τον επισκέπτη του. Έχει επιρροές από Βικτωριανή, Γοτθική και Νορμανδική αρχιτεκτονική. Θεωρείται μάλιστα από τις παλαιότερες πόλεις της Αγγλίας ενώ είχε ιστορικά επιδρομές και από τους Βίκινγκς και από τους Ρωμαίους.

Η αρχιτεκτονική της πόλης θυμίζει κυριολεκτικά ταινία «Εποχής», ή αγγλικό δράμα εποχής όπως το «Downton Abbey».

Αξιοθέατα

To Υork Minster ένας γιγάντιος καθεδρικός ναός Γοτθικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης και φαίνεται σχεδόν από παντού. Για να ολοκληρωθεί ο ναός χρειάστηκαν περί τα 250 χρόνια.

Η συνολική ηλικία του ναού ανέρχεται στα 800 έτη και χτίστηκε αφιερωμένα στον Άγιο Πέτρο. Ο επισκέπτης οφείλει να βρεθεί στον ναό έστω για μία φορά στη ζωή του καθώς συνιστά ιστορικό κειμήλιο και λόγω της ηλικίας και λόγω της τεχνοτροπίας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός στη βόρεια Ευρώπη.

The Shambles

Θυμίζει εκπληκτικά τη «Διαγώνιο Αλέα» από το Harry Potter. Η J.K Rowling είχε δηλώσει ότι την είχε εμπνευστεί από εκεί. Όταν περπατά κανείς ανάμεσα στα υπέροχα βικτωριανά κτίρια νιώθει ότι κυριολεκτικά βρίσκεται σε άλλη εποχή, τουλάχιστον 200 χρόνια πίσω.

Κάποια κτίρια του δρόμου, είναι τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα. Αρχικά ήταν τοποθεσία στην οποία βρισκόταν η κρεαταγορά και έπειτα από το 1872 περιορίστηκαν ώσπου τα κρεοπωλεία δεν υπάρχουν πια. Στην παρούσα φάση, ο δρόμος έχει εστιατόρια, μαγαζιά, ένα βιβλιοπωλείο και φούρνους. Όλα τους ωστόσο με μία υπέροχη αρχιτεκτονική που σε κάνει να θες να τα επισκεφτείς κάθε ένα ξεχωριστά.

To τείχος

Το συγκεκριμένο τείχος κτίστηκε μεταξύ 12ου και 14ου αιώνα για να προστατεύσει τη μεσαιωνική πόλη και παραμένει το καλύτερο διατηρημένο τείχος στη Μεγάλη Βρετανία. Καταλήγει στη Βικτωριανή πύλη και λειτουργούσε ως προστασία- άμυνα της παλιάς πόλης.

Το μήκος του φτάνει τα 3,4 χιλιόμετρα και καθώς το περπατά κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τη θέα της πόλης. Τα τείχη είναι καλοδιατηρημένα σημάδια από τη μεσαιωνική Αγγλία. Κάθε χρόνο περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τα επισκέπτονται. Η ολοκήρωση της διαδρομής αυτής με αργό περπάτημα μπορεί να κάνει και 2 ώρες.

Ο πύργος του Clifford

Κατασκευάστηκε το 1068 από τον Ουίλιαμ τον Κατακτητή και είχε μεγαλύτερο μέγεθος πριν από τις καταστροφές. Γνωστό και ως κάστρο του Γιορκ. Έχει 15 μέτρα ύψος και περίπου 70 μέτρα διάμετρο. Από την κορυφή του βλέπει κανείς όλη την πόλη.

H ιστορία του ωστόσο είναι πολλή «σκοτεινή». Το 1190 περίπου 150 Εβραίοι αυτοκτόνησαν, ή κάηκαν-δολοφονήθηκαν. Η έχθρα μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων είχε κλιμακωθεί αρκετά την περίοδο εκείνη. Γενικότερα σχεδόν κάθε μνημείο στην Αγγλία έχει μία ιδιαίτερα «μαύρη» ιστορία να πει.

To ποτάμι

Το Γιορκ έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές προβλήματα λόγω του ποταμου, καθώς όταν βρέχει «φουσκώνει» και προξενεί πλημμύρες κλπ. Παρ΄’ολα αυτά όταν έχει καλές καιρικές συνθήκες, οι όχθες του προσφέρονται για καφέ, ηρεμία, χαλάρωση και περπάτημα.

Η Αγγλία έχει πολλές τέτοιες εικόνες να δει κανείς από κοντά. Το μικρό Γιορκ ωστόσο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις μεγαλύτερες από αυτό πόλεις. Παρέχει ψυχαγωγία και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Το πανεπιστήμιό του και η ποιότητα ζωής το χαρακτηρίζουν από τις πιο «καλές» για να μείνει κανείς, πόλεις της Αγγλίας. Τα ιστορικά αξιοθέατα αυτής της πόλης είναι πολλά περισσότερα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024