Στις ΗΠΑ οι θάνατοι που σηνέβησαν από το άτμισμα φαίνεται να συσχετίζονται με μία συγκεκριμένη ουσία

Υπεύθυνη για τον θάνατο 39 ανθρώπων φαίνεται να είναι βάσει μελετών η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Αυτή αποτελεί παράγωγο της κάνναβης. Ανιχνεύθηκε από αμερικανούς επιστήμονες, σε 23 δείγματα υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρων. Περισσότεροι δε από 2000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με βλάβη στον πνεύμονα.

Η σχέση της συγκεκριμένης ουσίας

Η βιταμίνη Ε «acetate» φάνηκε ότι βρέθηκε να έχει τη σύνδεση με την THC και με τα θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ.  Η συγκεκριμένη βιταμίνη λειτουργεί ως συμπλήρωμα σε κάποιες περιπτώσεις στην THC αλλά και σε άλλα προιόντα. Χρησιμοποιείται σε προιόντα όπως σαπούνια, χάπια κλπ. Σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν προξενεί κάποια βλάβη στον οργανισμό, ούτε είναι απειλητική για την υγεία.

Όταν εισπνέεται

Η βλάβη προέρχεται όταν αυτή η βιταμίνη ατμοποιείται και εισπνέεται, διότι η σύστασή της και η χημική της ένωση μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό. Αυτή η μετάλλαξη δεν είναι συμβατή προφανώς με τον οργανισμό μας, καθώς δε θα την προσλαμβάναμε με τέτοιον τρόπο. Στο 82% από τα 29 δείγματα βρέθηκε THC. Ενώ βρέθηκε 62% συγκεντρωμένης νικοτίνης με τουλάχιστον 5 ασθενείς να έχουν μόνο νικοτίνη στο σώμα τους.

Χρήση

Πολλοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν νικοτίνη συνδυαστικά με την THC. To θέμα είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με πνευμονική βλάβη, άμεση σχέση είχε η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη αυτή χρησιμοποιόταν σε όλα όσα προαναφέρθηκαν, για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο. Λειτουργεί ως παράγοντας πύκνωσης του υγρού που προορίζεται για άτμιση.

Μη εγκεκριμένα υγρά

Υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγονται. Πολλά εώς και όλα από αυτά τα υγρά δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους βιοχημικούς ελέγχους. Συνήθως είναι στη «μαύρη αγορά» και η ποιότητά τους είναι κυριολεκτικά άγνωστη.

Για τους ατμιστές που έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα του ατμίσματος ισχύουν άλλοι κανόνες. Παίρνουν εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υγρά από εργαστήρια και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Προσέχουν να έχουν όλες τις απαραίτητες σφραγίδες-ενδείξεις γνησιότητας. Δεν αγοράζουν «μαύρα» αμφιβόλου ποιότητας υγρά αναπλήρωσης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr