Μιλά στο in.gr o o Global Head of Foreign Exchange Strategy της Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης

Διερευνητική βόλτα των επενδυτών στην Αθήνα και τα πρώτα μηνύματα από τις  συναντήσεις που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και με στελέχη των τεσσάρων τραπεζών είναι θετικά.

Σύμφωνα με την Bank of America, από το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, εξάγεται, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τρεις κύριες προκλήσεις, που είναι: η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με την παράλληλη μείωση του φορολογικού βάρους, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και η τόνωση της ανάπτυξης. Όπως τονίζεται, μέσα σε   τέσσερις μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και φυσικά στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων.

“Το εξωτερικό περιβάλλον πιθανόν να είναι πολύ δύσκολο”, σχολιάζει στο In.gr, o Global Head of Foreign Exchange Strategy της  Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης. Η ευρωπαϊκή και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, όπως αναφέρει. Οι εντάσεις στο εμπόριο έχουν αυξηθεί και η μακροοικονομική πολιτική περιορίζεται σχεδόν παντού. Η ισχυρή δυναμική  σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου θα μπορούσε επίσης να σταματήσει και η μεταβλητότητα των αγορών να είναι υψηλότερη.

Να πειστούν οι αγορές

Επίσης, μιλώντας στο In.gr, ο κ.Βαμβακίδης, εξηγεί πως μια άλλη βασική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να πείσει τις αγορές ότι θα εφαρμοστούν όντως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί. Οι ξένοι επενδυτές έχουν ακούσει αρκετές φορές τις προηγούμενες κυβερνήσεις να υπόσχονται παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ουσιαστική εφαρμογή στην πράξη. Τώρα, κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να το δουν.

“Θα ήθελα επίσης να τονίσω και πάλι την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες”, υπογραμμίζει ο κ. Βαμβακίδης και καταλήγει “διαφορετικά, η ανάκαμψη της οικονομίας θα παραμείνει αναιμική και ευάλωτη. Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος και πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα”.

Σύμφωνα με την έκθεση της  Bank of America, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας,   που δημοσίευσε στις 14 Νοεμβρίου, ο δημοσιονομικός στόχος είναι εντός τροχιάς παρά τις μειώσεις φόρων, ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα  σημαντικό πρώτο βήμα , που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο και για άλλες κινήσεις. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν πως οι μειώσεις φόρων και τα επενδυτικά έργα αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Χτυπά, παρά ταύτα, το καμπανάκι, λέγοντας ότι απαιτούνται  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η πολύ χαμηλή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η συγκυρία θετική

Η  Bank of America τονίζει πως το momentum των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι εντυπωσιακές φέτος, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί εξαιτίας τριών παραγόντων:

1) στο  συνεχές κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές

2) στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και της αξιολογήσεις των οίκων και

3) στις  πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν   να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα

Σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, η BofA σημειώνει πως οι προοπτικές βελτιώνονται, αλλά παραμένει αρκετά επιφυλακτική λόγω διαρθρωτικών κινδύνων. Αναφέρει πως οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί ενώ και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βοηθούν επίσης. Το μακροοικονομικό περιβάλλον ανακάμπτει, ενώ γίνονται συστημικές προσπάθειες για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.  Εκδηλώνει ανησυχία, για τα περιορισμένα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών και τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, και να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στις αγορά παραγωγής, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό και γενικά στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr