Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία καθώς ο στρατός, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της αστυνομίας, αποφάσισε να κατεβεί στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές του παραιτηθέντος προέδρου Εβο Μοράλες, οι οποίοι συγκρούονται με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και καλούν σε «εμφύλιο πόλεμο».

Εναντίον «βανδάλων»

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Βολιβίας, στρατηγός Γουίλιαμς Καλιμάν, ανακοίνωσε προ ολίγου ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων».

Υποστηρικτές του Μοράλες καλούν σε «εμφύλιο πόλεμο» (AP)

Την επέμβαση του στρατού είχε ζητήσει νωρίτερα τη Δευτέρα (πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες για την Ελλάδα) ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας Λα Πας για να αντιμετωπιστούν τα «βίαια επεισόδια που προκαλούν υποστηρικτές του Εβο Μοράλες».

«Ζήτησα από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να επέμβει διότι οι δυνατότητες της αστυνομίας έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα.

Επεισόδια και λεηλασίες

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στη Λα Πας, εγκαταστάσεις της αστυνομίας σε πολλές πόλεις λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν χθες Δευτέρα, ενώ πλήθος εκατοντάδων υποστηρικτών του Μοράλες βαδίζει από τη γειτονική πόλη Ελ Αλτο προς την πρωτεύουσα της Βολιβίας.

Αιμόφυρτος διαδηλωτής υπέρ του Μοράλες στα χέρια των αστυνομικών (AP)

Σοβαρές συγκρούσεις σημειώνονται, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην πρωτεύουσα Λα Πας ανάμεσα στους υποστηρικτές του παραιτηθέντος προέδρου Εβο Μοράλες και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

«Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!»

Στο μεταξύ, πλήθος εξοργισμένων διαδηλωτών, υποστηρικτών του Εβο Μοράλες, ξεκίνησαν πορεία χθες Δευτέρα προς τη Λα Πας από τη γειτονική πόλη Ελ Αλτο.

Η πόλη Ελ Αλτο αποτελεί προπύργιο του παραιτηθέντος σοσιαλιστή προέδρου της Βολιβίας.

Υποστηρικτής του Μοράλες κλωτσάει δακρυγόνο της αστυνομίας σε δρόμο της πρωτεύουσας Λα Πας (AP)

Ανεμίζοντας γουιπάλα, σημαίες στα χρώματα του συμβόλου αυτόχθονων λαών χωρών της Αμερικής, και φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μπροστά σε αυτό το θέαμα πολλοί καταστηματάρχες έσπευσαν να κλείσουν τις πόρτες τους.

Γράψτε το σχόλιο σας