Η συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι θα καθορίσει τη στάση που θα διατηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Προανακριτική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εξετάζεται δυναμικά το σενάριο να μην παραστούν καθόλου οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, που συνεδριάζει απόψε στις έξι το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει με διάθεση να μη δυναμιτίσει το κλίμα, ενώ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όπου εξετάζουν δύο σενάρια, δηλαδη οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης να μην παραστούν στη συνεδρίαση καθόλου, είτε να παραστούν κανονικά και όταν ο πρόεδρος της επιτροπής ζητήσει να αποχωρήσουν, να αποχωρήσουν, κάνοντας δηλώσεις στα ΜΜΕ. Πάντως, η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δύο μέλη να μην αντικατασταθούν, είτε παραστούν είτε όχι.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την Προανακριτική επειδή θα κληθούν και ως μάρτυρες είχαν προχωρήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ένα άνευ προηγουμένου σόου στην Επιτροπή αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας.Τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει να διαρρέεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δύο βουλευτές θα προσέλθουν στην Προανακριτική αλλά δεν θα εμποδίσουν με τη στάση τους την εξέταση του Κ. Φρουζή.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την παρουσία του ιδίου και του κ. Πολάκη στην Προανακριτική Επιτροπή το απόγευμα.

«Το ζητούμενο για εμάς είναι 1ον η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας -η απόφαση εξαίρεσης μας είναι ανυπόστατη και δεν υφίσταται καν στο νομικό συμπάν- και 2ον  δεν πρέπει να δοθεί απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ  ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίσει τη λειτουργία της Επιτροπής».

Πρόσθεσε θέλοντας να «θολώσει» την εικόνα ότι «σταθμίζοντας αυτές τις δυο αρχές, στη βάση των όποιων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας».

«Είμαστε μέλη της Επιτροπής»

«Είμαστε μέλη της Επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί από τον πρόεδρό μας, και θα επιλεγούμε εμείς τον τρόπο που θα εκπροσωπούμε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φρουζής (πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas) έπρεπε να είχε καταθέσει τρεις εβδομάδες πριν, αλλά δεν έγινε με ευθύνη της ΝΔ δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, το αίτημα εξαίρεσης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ότι, ανεξαρτήτως της νομικής άποψης του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε συγκεκριμένο σκεπτικό στη βάση
του οποίου εξαίρεσε τον ίδιο και τον κ. Πολάκη, και με βάση το σκεπτικό αυτό  θα πρέπει να εξαιρεθούν και άλλα τέσσερα, πέντε, οχτώ ή 15 μέλη της ΝΔ.

«Δεν έχουμε κληθεί ως μάρτυρες. Ας κληθούμε πρώτα και θα απαντήσω μετά» πρόσθεσε ερωτηθείς αν θα προσέλθει ως μάρτυρας στην Προανακριτική.

«Η ΝΔ επιλεγεί αντί να προχωρήσει την έρευνα και για να μην οδηγηθεί σε φιάσκο επειδή ξέρει ότι δεν υπάρχει στοιχειό περί σκευωρίας να φτιάξει επικοινωνιακές κατασκευές για να κάνει αντιπερισπασμούς» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην… αναμονή ο Φρουζής

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα να είχαν επιδοθεί σε κοινοβουλευτικούς… ακτιβισμούς αρνούμενοι οι βουλευτές του που είχαν εξαιρεθεί από την Επιτροπή να αποχωρήσουν, ωστόσο πλέον φαίνεται πως επειδή βλέπουν να γυρνάει όλη η υπόθεση μπούμερανγκ έχει επικρατήσει η άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Επιτροπή με την κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κ. Φρουζή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προεξόφλησε ότι ο Φρουζής θα καταθέσει στην Προανακριτική