Οι ρώσοι πολιτικοί βλέπουν την «παρέλαση αναγνώρισης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία ξεκίνησαν οι έλληνες ιεράρχες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης της Ουάσιγκτον, αναφέρεται σε δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας με αφορμή την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας.

Οι Ελληνες στην κορυφή της

Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας η οποία ιδρύθηκε, όπως πιστεύεται, από τον ίδιο τον απόστολο Μάρκο, ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – της δομής των Ουκρανών Σχισματικών, γράφει η ρωσική εφημερίδα Βίζγλιαντ.

Αν και αυτή η εκκλησία των δύο χιλιάδων ετών, συνεχίζει το δημοσίευμα, εδρεύει στην Αίγυπτο, οι Eλληνες βρίσκονται στην κορυφή της.

Η Αλεξάνδρεια αποφάσισε να αναγνωρίσει τους σχισματικούς ως «αδέλφια» αμέσως μετά την Αθήνα. Ακριβέστερα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ εκεί.

Η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU) που δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο με την αναγνώριση της Κωνσταντινούπολης με βάση πολλές ουκρανικές σχισματικές δομές, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει λάβει αναγνώριση από άλλη μια εκκλησία – την Αλεξανδρινή Ορθόδοξη Εκκλησία, μία από τις 15 παγκοσμίως αναγνωρισμένες τοπικές εκκλησίες.

Το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα καλά νέα. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, κατά τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία των Αρχαγγέλων, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για πρώτη φορά ανέφερε το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και όλης της Ουκρανίας, Επιφάνειου ως προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η PCU.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη»

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με βαθιά λύπη αποδέχθηκε την απόφαση του Θεόδωρου Β΄, όπως αναφέρθηκε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti από το τμήμα εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη – γράφει το δημοσίευμα – και δείχνει πόσο μπορεί να περιπλέκεται από τις απρόσεκτες ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία», δήλωσε στο Tass, ο Βλαντίμιρ Λεγκόγια, πρόεδρος του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Tsargrad» υπενθύμισε ότι ο Θεόδωρος ο Β΄ πριν ένα χρόνο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Οδησσό, κατά την οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και υποσχέθηκε τη διεθνή υποστήριξή της. Αλλά τώρα έχει γυρίσει κατά 180 μοίρες.

«Μετά την επίσκεψη Πομπέο»

Οι ρώσοι πολιτικοί βλέπουν επίσης την «παρέλαση αναγνώρισης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία ξεκίνησαν οι έλληνες ιεράρχες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης της Ουάσιγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προωθήσουν τη διάσπαση σε όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο.

Μετά την επίσκεψη του αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ανακοίνωσε ξαφνικά την αναγνώριση των ουκρανών σχισματικών της PCU.

Κατόπιν τούτου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταμάτησε τη μνημόνευση του ονόματός του. Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, η οποία απαρτίζεται από Ελληνες παρότι βρίσκεται στην Αίγυπτο, ακολούθησε στην αναγνώριση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο