Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συζήτησαν Βαρουφάκης, Κρούγκμαν και Αριελι στην Ιρλανδία

Τι συζήτησαν Βαρουφάκης, Κρούγκμαν και Αριελι στην Ιρλανδία

Μακρά συζήτηση είχαν στο Κιλκένι της Ιρλανδίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Πολ Κρούγκμαν και ο Νταν Αριελι.

Μακρά συζήτηση είχαν στο Κιλκένι της Ιρλανδίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Πολ Κρούγκμαν και ο Νταν Αριελι.

Το Kilkenomics festival

Η οικονομική κρίση, πριν και μετά το 2008, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο Kilkenomics festival της Ιρλανδίας ανάμεσα στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, τον Νταν Αριελι (Dan Ariely), καθηγητή ψυχολογίας και συμπεριφορικών οικονομικών στο Duke University και τον Πολ Κρούγκμαν (Paul Krugman), νομπελίστα, αρθρογράφο στην εφημερίδα New York Times και καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο CUNY της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, το Kilkenomics είναι μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ που φέρνει στον ίδιο χώρο κορυφαίους οικονομολόγους, δημοσιογράφους, αλλά και standup comedians, κάτι που του έχει χαρίσει τον χαρακτηρισμό «Νταβός με χιούμορ».

Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα (Φωτό ΜέΡΑ 25)

Ξεκίνησε πριν 10 χρόνια ως προσπάθεια να μελετηθεί η κρίση του 2008, με σκοπό να αποδράσει η οικονομική συζήτηση από τις αίθουσες των ειδικών και να διαχυθεί στην κοινωνία.

«Η βαναυσότητα… των ισχυρών»

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, για δύο ώρες οι τρεις οικονομολόγοι συζήτησαν μπροστά σε πολυπληθές κοινό για «τη Ζωή και το Θάνατο των Οικονομικών», αναφερόμενοι στον «βάναυσο τρόπο με τον οποίο οι βασικές αρχές της μακροοικονομικής παραβιάστηκαν, τόσο πριν το ξέσπασμα της κρίσης όσο και μετά, από τους ισχυρούς (κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ κ.λπ.) με αποτέλεσμα η κρίση να γίνει τεράστια και, κατόπιν, να μην αποσοβηθεί πλήττοντας ανεπίτρεπτα τους πολλούς έτσι ώστε να προστατευτεί η λεία των λίγων».

Το παράδειγμα της τρόικας και του Eurogroup που «επέμεναν σε καταστροφικές πολιτικές κόντρα στα διδάγματα της οικονομικής επιστήμης, συζητήθηκε διεξοδικά και βρήκε τους τρεις οικονομολόγους σε πλήρη συμφωνία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25.

«Νέα Πράσινη Συμφωνία»

Οι τρεις οικονομολόγοι «υποστήριξαν την ανάγκη, αλλά και τις δυσκολίες, Νέας Πράσινης Συμφωνίας για όλη την ανθρωπότητα, την τάση των κοινωνιών να τείνουν στην ξενοφοβία, να χάνουν την ελπίδα και, εν τέλει, να γίνονται θύματα όχι μόνο οικονομικής ύφεσης αλλά και κλινικής κατάθλιψης».

Επίσης, «αναφέρθηκαν σε αυτά που τους δίνουν ελπίδα – με πρώτη και καλύτερη την παρατήρηση πως οι νέοι άνθρωποι δείχνουν έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εξελισσόμενη κλιματική καταστροφή στον κοινό σκοπό που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νέο διεθνιστικό κίνημα που στηρίζει προοδευτικές ατζέντες σε κάθε ήπειρο».

Η τοποθέτηση του Ντέιβιντ Μακουίλιαμς

Το ΜέΡΑ 25 κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τοποθέτηση του Ντέιβιντ Μακουίλιαμς (David McWilliams), ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζίτης στο Σίτι του Λονδίνου στη δεκαετία του 1980 πριν «βρει την υγειά του», όπως λέει ο ίδιος, «στρεφόμενος στην οικονομική δημοσιογραφία».

«Από τότε που η κρίση οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κ.λπ. στη χρεοκοπία και στα δίχτυα της τρόικας, ο David άρχισε να διοργανώνει το πρωτότυπο φεστιβάλ που φιλοδοξεί, και τα καταφέρνει, να δώσει στο πλατύ κοινό τη δυνατότητα να μάθει, και να κρίνει, την οικονομική θεωρία στο όνομα της οποίας γίνονται τόσα και τόσα εις βάρος των πολλών», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος Βαρουφάκη.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024