Επιτύχαμε μια ειλικρινή και εγκάρδια επανεκκίνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δίαυλος συνεννόησης»

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαμήνυσε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί ένας χρήσιμος «δίαυλος συνεννόησης» μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ «σε μια πορεία αλληλοκατανόησης».

«Μπορούμε να είμαστε ένας «honest broker» – κάποιος δηλαδή, ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δύο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις» έσπευσε να προσθέσει.

«Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε μια μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε το ΝΑΤΟ. Όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε εξαιτίας της θέσης μας και της ιστορίας μας στην επίλυση παρεξηγήσεων», επισήμανε.

Ειδική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας

Κάνοντας ειδική μνεία στις ενεργειακές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι στην πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα εξετάστηκε το πιθανό ενδιαφέρον για ρωσική συμμετοχή στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Κυπριακό και την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι «τους εξηγήσαμε τι περαιτέρω θέλουμε εμείς» και «γιατί θα προτιμούσαμε οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις της ρωσικής πλευράς, όσον αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι πιο καθαρές».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να παραστούν στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Γράψτε το σχόλιό σας