Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Μόσχα ο Δένδιας, συνάντηση με Λαβρόφ

Στη Μόσχα ο Δένδιας, συνάντηση με Λαβρόφ

Φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας

Στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων, αλλά και ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα, μέσα από μια συνεκτική προσπάθεια συνολικής επανεκκίνησης της εξωτερικής της πολιτικής, επανατοποθετείται στα περιφερειακά δρώμενα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις  διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χώρων.

Τι γίνεται στη Συρία

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας μας προβληματίζει.

Ο Έλληνας Υπουργός αναμένεται επίσης να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, ο Ν. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να σημειώσει προς τη ρωσική πλευρά ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Η χώρα μας, εξάλλου, υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, στο διμερές επίπεδο, σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία φιλοδοξεί η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.α. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας, με προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024