Πριν καν αρχίσει τελείωσε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Στην αίθουσα προσήλθαν κανονικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παρά την εξαίρεσή τους που αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, παρευρέθησαν στις εργασίες της Προανακριτικής, με αποτέλεσμα να αναβληθεί και κατ’ επέκταση η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, κ. Μπουγά, να αναβάλλει τη συνεδρίαση γιατί αρνούνταν να αποχωρήσουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα εκκινήσουν όταν αυτή θα έχει νόμιμη σύνθεση, φέρεται πως είπε, ο κ. Μπούγας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής έχει ζητήσει την εξαίρεση των δύο πρώην υπουργών καθώς είναι θα είναι μάρτυρες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας είχε κάνει ξεκάθαρο στον ΣΥΡΙΖΑ ότι από την στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προχώρησε στην αντικατάστασή τους η επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της χωρίς τους δύο βουλευτές του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ώρα που οι βουλευτές αποχωρούν

Ο ΠτΒ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

«Το αίσθημα ευθύνης, δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, αρνούμενος να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές.

Πυρά Τζανακόπουλου: Πραξικοπηματική απόφαση η αναβολή της Προανακριτικής

Ευθύνη στη ΝΔ για την αναβολή της συνεδρίασης της Προανακριτικής επέρριψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έκανε λόγο για αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της Επιτροπής, που επικαλέστηκε την ανυπόστατη απόφαση και δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Επιπλέον, έκανε λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά και έκανε λόγο για αντισυνταγματική και πραξικοπηματική απόφαση.

Στόχος της ΝΔ ήταν να μην εξεταστεί ο Κ. Φρουζής, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πολάκης: Δε θα το επιτρέψουμε

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το καθήκον μας για συνταγματική νομιμότητα.

»Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει έτσι ώστε να αποφύγει την εξέταση ο Φρουζής!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook ο Π. Πολάκης.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το καθήκον μας για συνταγματική νομιμότητα.Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει έτσι ώστε να αποφύγει την εξέταση ο Φρουζής !

Δημοσιεύτηκε από Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis στις Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

Λάππας: Αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία

«Σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Σπ. Λάππας.

«Το Προεδρείο διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής. Η στάση του αυτή είναι αυθαίρετη, αντισυνταγματική, προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν και οι 7 παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το Σύνταγμα, η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση, για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ, ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάστηκε ο κ. Φρουζής και συνεπώς αν και στην επόμενη συνεδρίαση προσέλθουν οι δύο βουλευτές, πάλι δεν θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής σύνθεση. Αυτά προς το παρόν».

Δεν έδωσαν άδεια εισόδου στη Βουλή στον Κ. Φρουζή

Βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προανακριτική περιέγραψαν πως ο Κ. Φρουζής ήταν στην πύλη και ζητούσε είσοδο. «Επρόκειτο να έρθει στις επτά να απαντήσει τις ερωτήσεις μας. Δεν του έδωσαν είσοδο από την πύλη, λόγω της άρνησης αποχώρησης των δυο. Γύρισε κι έφυγε άπραγος».

Χαμός εντός της συνεδρίασης

Μέσα στην επιτροπή ο Σπ. Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «πρέπει να συζητήσουμε το αίτημα εξαίρεσης των δύο (Πολάκη, Τζανακόπουλου) αλλά και τηςε εξαίρεσης των τριών (σ.σ. Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β. Κεγκέρογλου).

Απαντώντας ο κ. Μπούγας, είπε πως «πρέπει να υπάρχει η νόμιμη σύνθεση της επιτροπής για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό».

Ο πρόεδρος της προανακριτικής απευθύνθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα με τον οποίο είχε τον εξής διάλογο:

Μπούγας: «Κύριε Λάππα, εκπροσωπείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος;»

Λάππας: «Κύριε πρόεδρε, έχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία και θα αποφασίσουν οι ίδιοι»!

Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης κράτησε αρχικά χαμηλούς τόνους, ενώ ο Δημ. Τζανακόπουλος φώναζε για συνταγματικότητα της διαδικασίας εξαίρεσής τους.

«Η προανακριτική θα προχωρήσει ως έχει»

Μετά τη θέση που πήρε ο κ. Τσίπρας, ο ΠτΒ μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας «του αναγνωρίζει» την ευθύνη και ο ίδιος «δεν θέλει να δώσει λύση», τότε «την αναλαμβάνει εκείνος» και θα ενημερώσει, την Πέμπτη, την Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει τις εργασίες της.

«Δεν είναι δυνατόν, μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα την διαδικασία της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση, καθώς διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου», είχε αναφέρει επίσης ο κ. Τασούλας.

Απαντώντας στο ερώτημα, τί θα συμβεί εφόσον επιμείνουν οι δύο βουλευτές, που εξαιρούνται, να μην αποχωρούν, ο κ. Τασούλας είπε πως αυτό θα το χειριστεί καταρχήν το προεδρείο και κατόπιν, εάν χρειάζεται, θα υπάρξει συνεννόηση. Τόνισε ταυτοχρόνως, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει, διότι «το κύριο ζήτημα σε αυτή την υπόθεση δεν είναι το διαδικαστικό, αλλά να βρεθεί η αλήθεια κι αυτά τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα».

«Αυτό είναι το μείζον. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με τα διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία. Οι νομικές διαφωνίες λύνονται. Έτσι και θα λυθεί και το ζήτημα αυτό, κάποια στιγμή αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο. Προς το παρών θα προχωρήσουμε» ήταν η θέση του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο