
Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ στη Μόσχα
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται σε μία ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος του επιφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται σε μία ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας, όπως επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές, είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων. Σημειώνεται, πως σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και την ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει στον κ. Λαβρόφ το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έρχεται το πρώτο Σούπερ Καπ στη Euroleague – Το φορμάτ και οι πρώτες ομάδες που θα συμμετάσχουν
- Σακελλαρίδης: Επικίνδυνος ο Μητσοτάκης – Δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει την περιπέτεια υγείας Μυλωνάκη
- Τσουκαλάς: «Θεσμικό κατάντημα για τη χώρα είναι ότι παραμένει υπουργός ο κ. Γεωργιάδης»
- Φάμελλος: Κύριε Μητσοτάκη, είστε ένας εκβιαζόμενος και διαπλεκόμενος πρωθυπουργός – Για αυτό πρέπει να φύγετε
- Μεταξουργείο: Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε 40χρονος με τραύμα στο πόδι, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι
- Αποθέωση για τον Κρίστοφερ Νόλαν και την Οδύσσεια στο CinemaCon

