Στο προεδρικό μέγαρο στάλθηκε η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας με βάση την οποία η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να ανοίξει ξανά για μουσουλμανική προσευχή.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Yeni Safak», η οποία επανέρχεται στο ζήτημα, η τουρκική προεδρία θα αποφασίσει για την τύχη της μονής της Χώρας για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο (και άρα και της Αγίας Σοφίας).

Όπως μεταδίδει, το υπουργικό συμβούλιο έχει δύο επιλογές:

Πρώτον, είτε να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση, η οποία όμως να είναι συμμορφούμενη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχουν κρίνει ότι ένα τζαμί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο πέρα του βασικού του σκοπού, ζητώντας ουσιαστικά εκ νέου τη μετατροπή της Μονής της Χώρας (και των άλλων μουσείων που έχουν το ίδιο καθεστώς) σε τζαμί

Δεύτερον, είτε απλά να επικυρώσει και να ζητήσει την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητούν τη μετατροπή της Μονής της Χώρας (και των άλλων μουσείων που έχουν το ίδιο καθεστώς) σε τζαμί.

Προηγούμενο για την Αγία Σοφία;

Η «Yeni Safak» αναφέρει και πάλι ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και για την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη νέα απόφαση η Μονή της Χώρας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο ως τζαμί και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να λειτουργήσει ως τέτοιο ύστερα από 74 χρόνια.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η απόφαση της 29ης Αυγούστου 1945 είναι αντίθετη με το δίκαιο από άποψη αρμοδιότητας και στόχου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο