Οι δεινόσαυροι κατάφεραν να κυριαρχήσουν στη Γη για 180 εκατομμύρια χρόνια. Τι είναι αυτό που τους βοήθησε σε αυτό;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το «ατού» των δεινοσαύρων ήταν το DNA τους. Αυτό συνέβαλε στο να εξελίσσονται τόσο γρήγορα και να ανταποκρίνονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Επιστήμονες μετά πολύ πολύχρονες μελέτες κατάφεραν να πλησιάσουν ακόμα περισσότερα στο DNA των δεινοσαύρων και να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Σημειώνουν λοιπόν ότι στο DNA των δεινοσαύρων κρύβεται και το μυστικό της τόσο μεγάλης ποικιλίας σε σχήματα και μεγέθη που είχαν οι δεινόσαυροι.

Οι τελευταίες έρευνες επικεντρώθηκαν περισσότερα στα πουλιά και τις χελώνες, τους πιο κοντινούς «συγγενείς» των δεινοσαύρων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το DNA των δεινοσαύρων ήταν πιθανώς οργανωμένο σε πολλά χρωμοσώματα. Τα πτηνά έχουν συνήθως περίπου 80 χρωμοσώματα – περίπου τριπλάσιο του αριθμού των ανθρώπων.

Το «πλούσιο» DNA βοήθησε τους δεινόσαυρους να κυριαρχήσουν στη Γη για 180 εκατομμύρια χρόνια.

Φυσικά, υπήρξε μια τελευταία πρόκληση που οι δεινόσαυροι δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν: Μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που εξάλειψε όλες τις ομάδες δεινοσαύρων εκτός από τους φέροντες φτερά, που αναπτύχθηκαν σε πουλιά.

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τους δεινόσαυρους είναι σήμερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Με το ΒΗΜΑ της Κυριακής: 4D εγκυκλοπαίδεια δεινοσαύρων

Από αυτή την Κυριακή ΤΟ ΒΗΜΑ,  σας προσκαλεί στον μαγικό κόσμο των 4D βιβλίων!

Δεινόσαυροι, πλανήτες, πλάσματα του βυθού παίρνουν ζωή μέσα από τα συναρπαστικά βιβλία που ζωντανεύουν!

-Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή «DEVAR» στο κινητό ή το tablet

-Σκανάρετε τις εικόνες του βιβλίου και αφεθείτε στη μαγεία!

«Ενα όμορφο δώρο για τα παιδιά μας!»

Αυτή την εβδομάδα

Δεινόσαυροι

Προϊστορικά πλάσματα, που έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, βγαίνουν μέσα από την οθόνη σας και περπατούν δίπλα σας!

  • Μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες
  • Παίξτε
  • Βγάλτε φωτογραφίες και βίντεο

Βήμα στον θαυμαστό κόσμο της επαυξημένης πραγματικότητας!

Από αυτή την Κυριακή «Το Βήμα» για άλλη μια φορά καινοτομεί και σας προσκαλεί να ταξιδέψετε σε… άλλη διάσταση παντρεύοντας το διάβασμα με την τεχνολογία! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή «DEVAR» στο κινητό ή στο tablet σας, να σκανάρετε τις εικόνες του 4D βιβλίου και να αφεθείτε στη μαγεία της επαυξημένης πραγματικότητας: Δεινόσαυροι, πλανήτες, πλάσματα του βυθού παίρνουν «σάρκα και οστά» και βγαίνουν «ολοζώντανα» μέσα από την οθόνη σας. Παράλληλα, μπορείτε να κοιτάξετε το θέμα που σας ενδιαφέρει από όλες τις πλευρές, απλώς μετακινώντας τη συσκευή σας.

Μία διαδραστική και μαγική εμπειρία ξεκινά! 

Ενα τετραδιάστατο μοντέλο δεινόσαυρου εμφανίζεται πάνω στη σελίδα του βιβλίου. Τώρα μπορείτε να το κοιτάξετε από όλες τις πλευρές!

Απλά μετακινήστε τη συσκευή σας γύρω από τον δεινόσαυρο.

Στην οθόνη θα εμφανιστεί μια σειρά από εικονίδια.

Πατήστε τα για να μάθετε περισσότερα!

Ξεκινήστε τη δική σας παλαιοντολογική περιπέτεια!

Οι παλαιοντολόγοι σαρώνουν με μηχανήματα τα απολιθώματα προκειμένου να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του δεινόσαυρου. Αυτό τους βοηθά να εκτιμήσουν το ύψος και το βάρος του. Μπορούν, επίσης, να μάθουν πώς περπατούσε, έτρεχε ή πετούσε και να ανασυνθέσουν ακόμη και τη συμπεριφορά του. Τώρα έχετε κι εσείς την ευκαιρία να το κάνετε!

Ξέρεις ποιος περπατούσε πριν 150 εκατομμύρια χρόνια εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη; Τι το αξιοσημείωτο συνέβη στο Μπάφαλο της Νότιας Ντακότα; Θα ήθελες να μάθεις ποιοι δεινόσαυροι και ποια απολιθώματα έχουν γίνει σύμβολα των Πολιτειών της Αμερικής;

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε επιστημονικές μελέτες και πληροφορίες που συλλέχθηκαν μετά από πολλές έρευνες και ώρες δουλειάς στα εργαστήρια. Κάθε νέο εύρημα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ιστορία και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πλάσματα αυτά, τα οποία έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ελπίζουμε ότι αυτό το βιβλίο θα σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο τους δεινόσαυρους και να σε εμπνεύσει να κάνεις κι εσύ μια μέρα εκπληκτικές ανακαλύψεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο