Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαραθώνιος Αθήνας : Στις 10 Νοεμβρίου οι δρομείς στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθώνα

Μαραθώνιος Αθήνας : Στις 10 Νοεμβρίου οι δρομείς στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθώνα

Αμέτρητα χιλιόμετρα, κούραση, σχέδια, πόνος και στόχοι για έναν αγώνα που έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως ο δυσκολότερος μαραθώνιος αγώνας δρόμου μαζικής συμμετοχής στην Ελλάδα

Αμέτρητα χιλιόμετρα, κούραση, σχέδια, πόνος και στόχοι για έναν αγώνα που έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως ο δυσκολότερος μαραθώνιος αγώνας δρόμου μαζικής συμμετοχής στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων» τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Λεωνίδας Ιωάννου, ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η προετοιμασία, σύμφωνα με τον ίδιον, ανάλογα δύσκολη, μακρά, ατέρμονη και επίμονη για το μέσο δρομέα που έχει ως στόχο να σταθεί επάξια στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθώνα, καταβάλλοντας προσπάθειες ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης του σώματός του αρκετούς μήνες πριν.

Για να εξηγήσει: «Οι υψηλές θερμοκρασίες, επιδρούν καταλυτικά στην ποιότητα της προπόνησης των δρομέων, η πλειονότητα των οποίων αναφέρει αυξημένη δυσκολία στην ολοκλήρωση μιας προπόνησης».

Σε γενικές γραμμές, εξηγεί ο ερευνητής, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία δέρματος του ανθρώπου υπάρχει μείωση κατά 1,5% στην αερόβια ικανότητά του, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη του αγωνιστικού στόχου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, 20.000 δρομείς αναμένεται να σταθούν στη γραμμή εκκίνησης του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Αν και, σύμφωνα με τον ίδιον, ο μέσος δείκτης θερμικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια του αγώνα κυμάνθηκε στους 22°C την τελευταία δεκαετία, δηλαδή περίπου 10°C πάνω από το βέλτιστο θερμικό στρες για έναν αγώνα μαραθώνιου δρόμου, ο αγώνας αυτός συνεχίζει να συναρπάζει το δρομικό κίνημα.

Όπως ειπώθηκε από τον Ρομπ ντε Καστέλα, παγκόσμιο πρωταθλητή μαραθωνίου το 1983: «Αν αισθανθείς άσχημα στα 10 μίλια, είναι πρόβλημα. Αν αισθανθείς άσχημα στα 20 μίλια, είναι φυσιολογικό. Αν δεν αισθανθείς άσχημα στα 26 μίλια, είναι αφύσικο».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024