Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ : Η ξηρασία απειλεί 45 εκατομμύρια ανθρώπους

ΟΗΕ : Η ξηρασία απειλεί 45 εκατομμύρια ανθρώπους

«Έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 35 ετών στις κεντρικές και δυτικές περιοχές» της νότιας Αφρικής, υπογράμμισε η Μάργκαρετ Μάλου, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΠΤ για τη νότια Αφρική

Συνολικά 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν σε μια κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας μέσα στους επόμενους έξι μήνες στη νότια Αφρική λόγω της «χειρότερης ξηρασίας» των τελευταίων 35 ετών που μαστίζει ολόκληρη την περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Σήμερα, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από σοβαρή διατροφική ανασφάλεια σε εννέα χώρες (Αγκόλα, εΣουατίνι –πρώην Σουαζιλάνδη– Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Ναμίμπια, Μοζαμβίκη, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε). Και η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες φτάνοντας στον «αριθμό-ρεκόρ των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων» που θα χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, εκτιμά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Την τελευταία πενταετία, μόνο μια χρονιά σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα στη νότια Αφρική. Η ξηρασία, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

«Έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 35 ετών στις κεντρικές και δυτικές περιοχές» της νότιας Αφρικής, υπογράμμισε η Μάργκαρετ Μάλου, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΠΤ για τη νότια Αφρική.

Η επισιτιστική κρίση επιτείνεται από την αυξανόμενη ανεργία, τις απώλειες ζώων φάρμας (βοοειδή, αιγοπρόβατα) σε μεγάλη κλίμακα και την αύξηση της τιμής των τροφίμων.

«Οι καθυστερημένες βροχές, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας που τις ακολούθησαν, δύο ισχυροί κυκλώνες και τα οικονομικά προβλήματα αποδείχτηκαν καταστροφικά για τη διατροφική ασφάλεια» στην περιοχή, εξήγησε ο Αλέν Ονιμπόν, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων για τρόφιμα αλλά και να επενδύσουμε για να στηριχθούν όσοι απειλούνται από την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις θύελλες που γίνονται ολοένα και πιο συχνές και πιο σοβαρές», πρόσθεσε η Μάργκαρετ Μάλου.

Σύμφωνα με το ΠΠΤ, η θερμοκρασία στην νότια Αφρική αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η ΛΔ του Κονγκό, η Τανζανία, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024