Η πολιτικός Σοφί Βιλμές θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Βελγίου

Η φιλελεύθερη πολιτικός Σοφί Βιλμές πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Βελγίου.

H 44χρονη πολιτικός αναμένεται τον Νοέμβριο να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σοφί Βιλμές η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός διετέλεσε υπουργός προϋπολογισμού στην προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μισέλ,  μεταδίδει το Reuters.

Θα ηγηθεί της προσωρινής διοίκησης μέχρι τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συμφωνήσουν σε μια νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής απέτυχαν να το κάνουν μετά από τις εκλογές τον Μάιο.

Η Σοφί Βιλμές είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το αξίωμα του πρωθυπουργού στο Βέλγιο και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα άμεσα καθώς ο Μισέλ έχει δηλώσει πως θέλει να αποχωρήσει έως τις αρχές Νοεμβρίου για να προετοιμαστεί για τη νέα του θέση.

Η Βιλμές αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου, ο οποίος θα ανακοινώσει επισήμως τον διορισμό της το νωρίτερο σήμερα. Το Βέλγιο δεν διαθέτει κανονική κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού να καθυστερούν μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

«Συγχαρητήρια στη Σοφί Βιλμές η οποία θα προταθεί στον βασιλιά για τη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τη Βιλμές και είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του Βελγίου από τον Οκτώβριο του 2014.

«Θα κάνω τα πάντα για να εργαστώ ώστε να διασφαλίσω τη σταθερότητα και τη συνέχεια στις τρέχουσες υποθέσεις», έγραψε από την πλευρά της η Βιλμές. Η Βιλμές βρίσκεται επικεφαλής μιας ομάδας χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ποια είναι η Σοφί Βιλμές

Γεννημένη το 1975, ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 2000 και εκλέχτηκε βουλευτής το 2014, ενώ ανέλαβε θέση στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Μισέλ κυβερνά το Βέλγιο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο, όταν το κόμμα των εθνικιστών Φλαμανδών (N-VA) εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εξάλλου πέντε μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο, στις οποίες σημείωσαν άνοδο οι οικολόγοι και οι εθνικιστές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται.

Ο 43χρονος Μισέλ, που σε ηλικία 38 ετών έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός του Βελγίου, επιλέχθηκε τον Ιούλιο από τους ηγέτες της ΕΕ για να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr