Κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρο στο Κυπριακό καθώς όπως έγινε γνωστό στις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στις […]

Κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρο στο Κυπριακό καθώς όπως έγινε γνωστό στις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για το Κυπριακό.

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων

«Οπωσδήποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά και θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό το ότι ο ΓΓ συνεχίζει την πρωτοβουλία του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι γνωστό ότι επιζητεί την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα στο κατάλληλο κλίμα» τόνισε.

Ερωτηθείς αν η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει παράλληλα τις διαβουλεύσεις της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η πληροφόρηση που υπήρχε από την κ. Λουτ όταν ήταν εδώ ήταν ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις. Η πληροφόρηση που έχουμε στο μεσοδιάστημα είναι ότι η κα Λουτ συνεχίζει ενεργά να έχει επαφές. Δεν εναπόκειται σε εμένα να ανακοινώσω τις δραστηριότητες της, αλλά στα ΗΕ».

Η ατζέντα της συνάντησης

Ερωτηθείς για την ατζέντα της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το sigmalive ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο σκοπός είναι, όπως έχει λεχθεί, να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει περαιτέρω συντονισμός με την Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο συντονισμός είναι πάντα πολύ στενός και διαρκής με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών κρατών στην Αθήνα, στις 29 και 30 Οκτωβρίου, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και πιθανότατα και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ερωτηθείς αν οι όροι αναφοράς πιθανόν να συνομολογηθούν σε μια άτυπη πενταμερή, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

Γνωρίζουμε ό,τι αναφέρεται στις εκθέσεις του ΓΓ, στα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας και γνωρίζουμε ότι ο ΓΓ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χαιρετίσει και θεωρεί και ο ίδιος πολύ σημαντικό, διότι δεν θέλουμε να επαναληφθεί η εμπειρία της τελευταίας διάσκεψης για την Κύπρο με τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν εκεί. Άρα, λοιπόν, εναπόκειται στον ΓΓ πώς θα κρίνει και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Για αυτό, στις 25 Νοεμβρίου θα συζητήσει ο ΓΓ και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα».

Είπε ακόμα ότι «αυτό που είναι βέβαιο και δεδομένο είναι η πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που αναμένουμε είναι να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει απάντηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιστολή που κυκλοφόρησε η Τουρκία στα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «οπωσδήποτε. Είναι θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι μιλάμε για μια ακόμα απαράδεκτη, ανιστόρητη και ανυπόστατη ενέργεια της Τουρκίας στην προσπάθεια της να δημιουργεί αντιπερισπασμούς και ένα κλίμα έντασης, ή ακόμα και να δικαιολογεί κιόλας την κατοχή στην Κύπρο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr