Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη : Ραδιενέργεια σε νερό οικισμού

Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη : Ραδιενέργεια σε νερό οικισμού

Συναγερμός έχει σημάνει στον οικισμό Μικροκώμη του δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη λόγω υπερβάσεων των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενέργειας στο νερό.

Συναγερμός έχει σημάνει στον οικισμό Μικροκώμη του δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη λόγω υπερβάσεων των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενέργειας στο νερό.

Λόγο για υψηλή περιεκτικότητα ισοτόπων ουρανίου στο νερό κάνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης κατανάλωσης του νερού για πόση όπως και για οικιακή χρήση.

Έντονη η ανησυχία των κατοίκων

Έντονη είναι η ανησυχία, σύμφωνα με το greenagendagr, των κατοίκων για τα αποτελέσματα, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι είτε να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά για να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε να πηγαίνουν σε διπλανά χωριά για να προμηθεύονται ποσότητες καθαρού νερού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας κάτοικος, ο οποίος φτιάχνει μία δεξαμενή συλλογής νερού της βροχής προκειμένου να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

«Μας ενημέρωσαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν πρέπει να πίνουμε το νερό, ούτε να ποτίζουμε», λέει κάτοικος του οικισμού, ενώ άλλος σημειώνει πως «οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα ισότοπα του ουρανίου είναι πολλαπλάσια των επιτρεπόμενων ορίων και απόλυτα απαγορευτικά για τον άνθρωπο».

Απαγόρευση της χρήσης του νερού

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης  με τίτλο «Απαγόρευση χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση στον οικισμό της Μικροκώμης, Δημοτικής Ενότητας Εγνατίας» αναφέρει, σύμφωνα με το greenagendagr:

«Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που ελήφθησαν από τον οικισμό της Μικροκώμης της ΔΕ Εγνατίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την Προστασία του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ήτοι πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις.

Μέχρι πλήρους αποκατάστασης θα ισχύει ο περιορισμός στη χρήση του».

Sports in

Βίντεο και εικόνες ντοκουμέντο από το σημείο των επεισοδίων - Λίμνη αίματος στην άσφαλτο

Το in βρέθηκε στο σημείο όπου σημειώθηκαν τα άγρια επεισόδια και κατέγραψε σοκαριστικές εικόνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023