Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξαρθρώθηκε πενταμελής σπείρα που «χτυπούσε» με κλεμμένα αυτοκίνητα καταστήματα

Εξαρθρώθηκε πενταμελής σπείρα που «χτυπούσε» με κλεμμένα αυτοκίνητα καταστήματα

Στην εξάρθρωση σπείρας που «χτυπούσε» καταστήματα χρησιμοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» κλεμμένα αυτοκίνητα προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Στην εξάρθρωση σπείρας που «χτυπούσε» καταστήματα χρησιμοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» κλεμμένα αυτοκίνητα προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής κ. Γιώργος Τζεφέρης «σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συλλάβαμε 5  αλλοδαπούς μέλη της οργάνωσης, σε περιοχή της Αττικής. Επιπρόσθετα ταυτοποιήσαμε την εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου, ο οποίος είναι κρατούμενος δυνάμει καταδικαστικής απόφασης για ληστεία. Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί η εξιχνίαση 40 συνολικά υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής., ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από τη δράση τους υπολογίζεται πως υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ…Οι συλληφθέντες τυγχάνουν σεσημασμένοι για δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις καταστημάτων και κλοπές οχημάτων και μάλιστα σε 4 από αυτούς είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.»

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη σπείρα δρούσε από τις αρχές του έτους ενώ ως προς τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων επεσήμανε:  «Οι δράστες πραγματοποιούσαν διαρρήξεις με την μέθοδο του εμβολισμού, δηλαδή χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα και με αυτά προσέκρουαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές. Για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας (δεκαετίας 1990), συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή, από διάφορες περιοχές της Αττικής και ακολούθως, μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του καταστήματος. Στη συνέχεια, εισέρχονταν στο εσωτερικό του καταστήματος, ερευνούσαν το χώρο και αφαιρούσαν προϊόντα και διάφορα χρηματικά ποσά που έβρισκαν στις ταμειακές μηχανές.»

Και πρόσθεσε ότι: «Τα κλεμμένα αυτοκίνητα συχνά τα εγκατέλειπαν στο σημείο της διάρρηξης, ενώ άλλες φορές, διέφευγαν με αυτά και τα εγκατέλειπαν σε κοντινή απόσταση, συνεχίζοντας την διαφυγή τους με έτερο όχημα. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ή κατάλληλα εργαλεία, έκοβαν τα ρολά των καταστημάτων και στη συνέχεια έσπαζαν τις τζαμαρίες. Κατά την δράση τους κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με τις κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν ή ακόμα και με τη μπλούζα τους, μένοντας γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ κάλυπταν τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες.»

Χαρακτηριστική περίπτωση της δράσης τους, όπως ειπώθηκε, αποτελεί περιστατικό κατά το οποίο έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, στη θέα των οποίων κινήθηκαν με το όχημα τους προκειμένου να εμβολίσουν το περιπολικό  και τότε ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα του οχήματος. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 11 διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.), 10 διαρρήξεις καταστημάτων και μια απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α), 3 διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών, 1 διάρρηξη σε θέατρο, 1 διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα, 11 κλοπές Ι.Χ. οχημάτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.α.) και δυο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο της εξιχνίασης πραγματοποιήθηκαν 6 έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και ο ρουχισμός που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, επιπρόσθετα κατασχέθηκε και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως όχημα διαφυγής.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024