Συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευση Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε σήμερα, Τετάρτη, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στον απόηχο της απόφασης της βουλής να πει ναι στη συμφωνία του Brexit, αλλά όχι στο χρονοδιάγραμμα

Συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευση Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε σήμερα, Τετάρτη, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στον απόηχο της απόφασης της βουλής να πει ναι στη συμφωνία του Brexit, αλλά όχι στο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, οι Εργατικοί ήθελαν να συζητήσουν ένα νέο χρονοδιάγραμμα, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός ήθελε να σκιαγραφήσει τις προθέσεις της αντιπολίτευσης  σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνηθεί να δώσει νέα παράταση στην έξοδο της Βρετανίας.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, στη συνάντηση δεν συμφωνήθηκε τίποτα.

Τι είπαν οι Εργατικοί μετά τη συνάντηση

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε στον πρωθυπουργό την πρότασή του να συμφωνήσουν σε ένα ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα συζητηθεί, θα εξεταστεί και θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο της εξόδου και επανέλαβε ότι οι Εργατικοί θα υποστηρίξουν την πρόταση για εκλογές όταν το άτακτο Brexit είναι παντελώς εκτός συζήτησης» είπε, μετά τη συνάντηση, εκπρόσωπος των εργατικών.

Σταματάει τις διαδικασίες ο Τζόνσον

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι θα σταματήσει την πρόοδο του νομοσχεδίου, μετά την απόρριψη του χρονοδιαγράμματός του, αναμένοντας την απόφαση της ΕΕ για την παράταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να σταματήσει τη διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει για την νέα μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ζήτησε νέα αναβολή ο Τουσκ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν μια νέα, την τρίτη κατά σειρά, αναβολή του Brexit.

Στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα να ληφθεί άμεσα η απόφαση, προειδοποίησε ένας από τους πρεσβευτές. Κατά την συνεδρίαση θα εξετασθεί εάν όλες οι χώρες συμμερίζονται την ανάλυση της κατάστασης και αν συμφωνούν ότι μία αναβολή είναι αναγκαία.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία μικρή τεχνικού χαρακτήρα αναβολή ολίγων ημερών, ώστε να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Λονδίνο, αλλά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

«Στο τέλος της εβδομάδας θα δούμε εάν μία καθαρά τεχνικού χαρακτήρα παράταση ολίγων ημερών είναι δικαιολογημένη…εκτός αυτού του πλαισίου, μία παράταση με στόχο να κερδηθεί χρόνος ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποκλείεται», προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε μεν χθες την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου, αλλά οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να τους επιβάλει για την εξέταση του 115σέλιδου νομοσχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας του.

Κατά συνέπεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας, μέχρι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει για την νέα μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος Τουσκ πρότεινε στους ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν το βρετανικό αίτημα και μάλιστα «γραπτώς», χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέα ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Στην πρότασή του δεν περιλαμβάνει χρονική διάρκεια της αναβολής.

Εάν οι 27 αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, την οποία αναγκάσθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο «φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου», δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr