Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα της ΕΚΤ : Πώς αξιολογεί το προσωπικό τη θητεία Ντράγκι

Ερευνα της ΕΚΤ : Πώς αξιολογεί το προσωπικό τη θητεία Ντράγκι

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στηρίζει την επιθετική πολιτική στήριξης της οικονομίας του Μάριο Ντράγκι, αλλά διαφωνεί στο ότι βασιζόταν σε έναν «κλειστό κύκλο συμβούλων»

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στηρίζει την επιθετική πολιτική στήριξης της οικονομίας του Μάριο Ντράγκι, αλλά διαφωνεί στο ότι βασιζόταν σε έναν «κλειστό κύκλο συμβούλων» και επέτρεψε την ευνοιοκρατία στην τράπεζα, σύμφωνα με έρευνα που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας.

Ο Ντράγκι αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου, μετά από οκτώ χρόνια στην προεδρία της, έχοντας πιστωθεί από όλες τις πλευρές με την αποτροπή της διάσπασης της Ευρωζώνης. Ωστόσο, έχει επίσης κατηγορηθεί από συναδέλφους του ότι δεν διαβουλευόταν ευρύτερα για την αποδοχή ορισμένων αμφιλεγόμενων αποφάσεων, όπως η επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον προηγούμενο μήνα.

Η έρευνα μεταξύ των εργαζομένων στην ΕΚΤ, που έγινε από το συνδικάτο IPSO και είναι σε γνώση του Reuters, έδειξε ότι το 54,5% των 735 ερωτηθέντων αξιολόγησαν την προεδρία Ντράγκι «πολύ καλή» ή «εξαιρετική» και η στήριξη των μέτρων που έλαβε ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Μία πλειοψηφία, όμως, των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για την έλλειψη διαφάνειας στις προσλήψεις και την αίσθηση ευνοιοκρατίας στην ΕΚΤ, τα ηνία της οποίας θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ από την 1η Νοεμβρίου.

«Λειτουργώντας με τον εσωτερικό κύκλο των πιστών υποστηρικτών του, ο Μάριο Ντράγκι ευνόησε μία πολύ διασπαστική και χωρίς διαβουλεύσεις κουλτούρα διοίκησης που προκαλούσε ενοχλήσεις», δήλωσε ένας ερωτηθείς. «Αν επεδίωκε μία πιο περιεκτική προσέγγιση αντί να προωθεί μονομερώς αποφάσεις θα γλίτωνε την ΕΚΤ από πολλές διπλωματικές διαμάχες με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέσα ενημέρωσης που ζήσαμε στη διάρκεια της θητείας του». Ένας άλλος δήλωσε ότι υπήρχε ένας «κλειστός κύκλος συμβούλων» γύρω από τον πρόεδρο και παραπονέθηκε ότι πολύ λίγοι από το προσωπικό είχαν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση. Περίπου το 47% εξέφρασε την άποψη ότι ο Ντράγκι δεν ασχολήθηκε αρκετά με τα θέματα του προσωπικού. «Ο Ντράγκι φαινόταν πολύ απόμακρος από το προσωπικό της ΕΚΤ, η εντύπωση ήταν ότι ζει στον κόσμο του», έγραψε ένας από τους ερωτηθέντες, προσθέτοντας ότι «η νέα πρόεδρος θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο».

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δήλωσε ότι ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στην έρευνα έχουν ήδη αντιμετωπισθεί και ότι ο διάλογος με το συνδικάτο θα συνεχισθεί επί της προεδρίας της Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ επέκρινε την ανώνυμη έρευνα της IPSO σε εσωτερικό έγγραφό της, λίγο μετά την έναρξή της, για την υποβολή «κορυφαίων θεμάτων» και κάλεσε το προσωπικό να λειτουργεί σε μία «ανοικτή και διάφανη συζήτηση μεταξύ μας».

Η έρευνα έδειξε, ωστόσο, ότι το 63,5% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις πολιτικές του Ντράγκι, ενώ μόνο το ένα πέμπτο διαφωνούσε. Οι Γερμανοί ερωτηθέντες τάχθηκαν κατά 48% υπέρ των πολιτικών του Ντράγκι και το 36% κατά. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Ντράγκι συνέβαλε στη βελτίωση της φήμης της ΕΚΤ. «Ο Μάριο Ντράγκι σχεδόν μόνος του έσωσε το ευρώ… και έκτισε συναίνεση για τη διατήρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης παρά την αντίθεση της Γερμανίας», είπε κάποιος άλλος. «Παρά ταύτα, κατά τη διάρκεια της θητείας του είδαμε.. κάποιους αυθαίρετους διορισμούς και προαγωγές, καθώς και ομαδοποιήσεις με βάση την εθνικότητα σε θέσεις διοίκησης».

Η ΕΚΤ αναγκάσθηκε να ακυρώσει έξι διορισμούς τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα ενστάσεων από εκπροσώπους των εργαζομένων. Η κεντρική τράπεζα δεν παρέχει ανάλυση του προσωπικού της με βάση την εθνικότητα, αλλά τέσσερις από τους έξι συμβούλους των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι Γερμανοί, όπως και οι τρεις κορυφαίοι μάνατζερ στη διεύθυνση στατιστικής της και οι 10 από τους 26 μάνατζερ στις διευθύνσεις νομισματικής πολιτικής και οικονομικών, σύμφωνα με υπολογισμούς της IPSO.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024