Από τον πρώτο κιόλας γύρο φαίνεται πως ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες οδεύει προς νέα εκλογή, γεγονός που προκάλεσε αναταραχές με πυρπολήσεις κτιρίων, όπως και συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Από τον πρώτο κιόλας γύρο φαίνεται πως ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες οδεύει προς νέα εκλογή, γεγονός που προκάλεσε αναταραχές με πυρπολήσεις κτιρίων, όπως και συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Τα ερωτηματικά της εκλογικής διαδικασίας

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο, η απόφαση της εκλογικής επιτροπής να αρχίσει ξανά την διαδικασία της ταχείας καταμέτρησης ψήφων, την οποία είχε διακόψει το βράδυ της Κυριακής, ανατρέποντας την απόφαση της η καταμέτρηση ψήφων να συνεχιστεί με το χέρι.

Για να κερδίσει ο υποψήφιος από τον πρώτο κιόλας γύρο, πρέπει ενώ προηγείται να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, είτε το 50% συν μία ψήφο, ή διαφορετικά να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων, διαθέτοντας ταυτόχρονα διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο.

Στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βολιβίας, το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα, ξημερώματα Τρίτης για την Ελλάδα) ο Μοράλες βρισκόταν στην πρώτη θέση με το 46,87% των ψήφων, αυξάνοντας την διαφορά του από τον κύριο αντίπαλό του, Κάρλος Μέσα, ο οποίος παρέμενε στο 36,73% όταν το 95,3% του συνόλου των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Συνεπώς, η διαφορά των δύο πολιτικών αντιπάλων έγκειται στις 10,14 εκατοστιαίες μονάδες.

Βίαια επεισόδια και συγκρούσεις

Το απόγευμα της Δευτέρας, που μας πέρασε, πλήθος διαδηλωτών, που υποστήριζαν και τους δύο υποψηφίους διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βολιβίας, με πολλά επεισόδια να σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της με την δημοσιοποίηση των στοιχείων των προεδρικών εκλογών.

Το απόλυτο χάος επικρατεί με πυρπολήσεις κτιρίων και διαρκείς βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Στις περιοχές Σούκρε και Ταρίχα, πληθώρα διαδηλωτών που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση έβαλαν φωτιά σε κτίρια της εκλογικής επιτροπής ενώ το κτίριο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του προέδρου Έβο Μοράλες, στην περιοχή Ορούρο υπέστη καταστροφές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι των ψηφιακών εκδόσεων των εφημερίδων La Razón και Los Tiempos και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr