Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε ακόμη σκληρότερες τις κυρώσεις που επιβάλλει με στόχο τον — ζωτικής σημασίας — τομέα του τουρισμού στην Κούβα, περιορίζοντας περαιτέρω τη δυνατότητα των εταιρειών της νήσου να εκμισθώνουν αμερικανικά αεροσκάφη. Δύσκολο να ανταποκριθεί Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει την ισχύ προϋπαρχουσών αδειών σε αμερικανικές εταιρείες να μισθώνουν […]

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε ακόμη σκληρότερες τις κυρώσεις που επιβάλλει με στόχο τον — ζωτικής σημασίας — τομέα του τουρισμού στην Κούβα, περιορίζοντας περαιτέρω τη δυνατότητα των εταιρειών της νήσου να εκμισθώνουν αμερικανικά αεροσκάφη.

Δύσκολο να ανταποκριθεί

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει την ισχύ προϋπαρχουσών αδειών σε αμερικανικές εταιρείες να μισθώνουν αεροσκάφη σε αεροπορικές εταιρείες της Κούβας και ότι θα απορρίψει κάθε μελλοντική αίτηση γι’ αυτό.

Αυτή η απόφαση ενδέχεται να καταστήσει αρκετά πιο δύσκολο για την Κούβα να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση λόγω της ταχείας ανάπτυξης του τουριστικού της τομέα, ο οποίος αποτελεί κλειδί ως προς τα έσοδα της χώρας.

Η Ουάσιγκτον — που εφαρμόζει από το 1962 οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα — κλιμακώνει ολοένα περισσότερο την πίεση που ασκεί στην Αβάνα για να την αναγκάσει να πάψει να υποστηρίζει τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξωθήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αυτή η ενέργεια του υπουργείου Εμπορίου στέλνει νέο πολύ σαφές μήνυμα στο κουβανικό καθεστώς — ότι οφείλει να σταματήσει αμέσως την καταστροφική συμπεριφορά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε σε δελτίο Τύπου, που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Διεφθαρμένη κυβέρνηση»

Ο αριθμός των αμερικανικών αεροσκαφών που εκμισθώνονται από εταιρείες της Κούβας δεν είναι γνωστός.

Παράλληλα, επιβάλλονται νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές με προορισμό την Κούβα.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατήγγειλε μέσω Twitter τα «νέα μέτρα αυστηροποίησης του οικονομικού αποκλεισμού», τις οποίες χαρακτήρισε «αντιπροσωπευτικές μιας πολιτικής ηθικά εξαχρειωμένης, διεθνώς απομονωμένης, που εφαρμόζεται από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση».

Τον Ιούνιο, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενισχύει συνεχώς τις κυρώσεις σε βάρος της Κούβας αφότου ανέλαβε την εξουσία, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του απαγορεύει πλέον σε αμερικανικά κρουαζιερόπλοια να κάνουν σταθμούς στη νήσο της Καραϊβικής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr