Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Πιο αποτελεσματική η θεραπεία αν ο γιατρός πιστεύει σε αυτή

Πιο αποτελεσματική η θεραπεία αν ο γιατρός πιστεύει σε αυτή

Αυτό που έδειξαν ότι όταν οι γιατροί έχουν εμπιστοσύνη σε μια θεραπεία, οι ασθενείς αντιλαμβάνονται διακριτικά σημάδια κατά τη διαπροσωπική τους επαφή με τους γιατρούς, όπως πιο θερμούς τρόπους και αυξημένη επαφή με τα μάτια, γεγονός που επιδρά μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου σε αυτούς.

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όσο περισσότερο οι γιατροί πιστεύουν σε αυτήν, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Human Behavior». Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ντάρτμουθ.

Αυτό που έδειξαν ότι όταν οι γιατροί έχουν εμπιστοσύνη σε μια θεραπεία, οι ασθενείς αντιλαμβάνονται διακριτικά σημάδια κατά τη διαπροσωπική τους επαφή με τους γιατρούς, όπως πιο θερμούς τρόπους και αυξημένη επαφή με τα μάτια, γεγονός που επιδρά μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου σε αυτούς.

Η μελέτη έδειξε ότι όχι μόνο οι ασθενείς νιώθουν καλύτερα όταν οι γιατροί τους είναι πιο σίγουροι για τη θεραπεία αλλά και η ίδια η θεραπεία καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αυτή τη θεωρία σε 24 συμμετέχοντες ο καθένας από τους οποίους ήρθε σε επαφή με ένα άτομο το οποίο προσποιείτο ότι ήταν γιατρός.

Το πείραμα

Σε κάθε συμμετέχοντα εφαρμόστηκε στο χέρι κάτι πολύ ζεστό και στη συνέχεια προσφέρθηκαν δύο κρέμες ανακούφισης από αυτόν που έπαιζε τον γιατρό.

Σε αυτούς που υποκρίνονταν ότι είναι γιατροί οι ερευνητές είχαν πει πως η μια κρέμα είναι θεραπευτική και η άλλη όχι.

Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις δυο κρέμες, επρόκειτο για βαζελίνη και στις δύο περιπτώσεις.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς (οι οποίοι δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία για την κρέμα) παρουσίασαν σημαντικότερη άμβλυνση του πόνου όταν οι γιατροί πίστευαν ότι τους δίνουν την αποτελεσματική κρέμα, λόγω ανεπαίσθητων αντιδράσεων των συμμετεχόντων γιατρών.

Αυτές μετρήθηκαν με τη βοήθεια κάμερας GoPro η οποία ήταν συνδεδεμένη με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προγραμματισμένο να ερμηνεύει σήματα όπως σουφρωμένες μύτες, ανυψωμένα φρύδια και κίνηση των άνω χειλιών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Καταγράφηκε μειωμένη ψυχοφυσιολογική διέγερση με την αποτελεσματική θεραπεία.

Το πείραμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν.

Ο αντίκτυπος στις κλινικές εκβάσεις

Ο καθηγητής Λουκ Τζ. Σανγκ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως οι λεπτές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στις κλινικές εκβάσεις».

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιζαν ρόλους και δεν ήταν πραγματικοί επαγγελματίες υγείας ή ασθενείς, μπορούμε να φανταστούμε ότι σε ένα πραγματικό κλινικό πλαίσιο, εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φαίνονται ικανοί, ενθουσιώδεις και σίγουροι ότι μια θεραπεία θα πετύχει, ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα των ασθενών θα είναι ακόμη πιο έντονος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Telegraph

Sports in

«Βόμβες» Ολυμπιακού: «Εγκληματική οργάνωση στα πρότυπα της μαφίας που θέλει να μας εξοντώσει»

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση για όσα συνέβησαν στο Πανθεσσαλικό και εξαπολύει επίθεση κατά πάντων! Κατά της ΕΠΟ αλλά και κατά της ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και Κωνσταντίνου Κατσαφάδου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023