Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη: Ετσι θα μπείτε στις 24 δόσεις για πληρωμή των χρεών στην εφορία

Αποκάλυψη: Ετσι θα μπείτε στις 24 δόσεις για πληρωμή των χρεών στην εφορία

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με πέναλτι τόκου θα κερδίζουν τις 24 δόσεις της νέας πάγιας ρύθμισης οι φορολογούμενοι που θα δυσκολεύονται από το 2020 να πληρώσουν στην Εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το μάξιμουμ των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.

Σε αντίθεση με τις τακτικές οφειλές, οι έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογουμένους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Το ύψος δηλαδή του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι θα αποτελεί το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα των 48 μηνιαίων δόσεων.

Οι 24 δόσεις

Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχει σήμερα η πάγια ρύθμιση για τις τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) θα μπορούν να γίνουν 24 χωρίς το κριτήριο του εισοδήματος, αλλά με την επιβολή υψηλότερου επιτοκίου για όσους επιλέξουν την αποπληρωμή της οφειλής τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Για τις έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα είναι δυνατή η αποπληρωμή τους σε 48 μηνιαίες δόσεις από 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα, αλλά όπως και στις 120 δόσεις θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Με την εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.

Το νέο σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Διπλάσιο αριθμό δόσεων. Για τις τακτικές οφειλές, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ., ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται σε έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

2. Τακτικές οφειλές: Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οσοι όμως θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου. Το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή υψηλότερου επιτοκίου «θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στους φορολογουμένους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις».

Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μια οφειλή φόρου εισοδήματος 3.000 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις και το επιτόκιο καθοριστεί σε 5% ετησίως, θα πληρώσει συνολικά 3.150 ευρώ. Αν ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 24 δόσεις, τότε το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο και στην περίπτωση που αυτό διαμορφωθεί π.χ. στο 8%, τότε για την οφειλή των 3.000 ευρώ θα πληρώσει συνολικά 3.480 ευρώ.

3. Εκτακτες οφειλές: Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές, π.χ. φόρο κληρονομιάς, θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 25%.

6. Επιτόκιο: Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή. Οσο αυξάνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

7. Ελάχιστη δόση: Η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.

8. Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών. Οταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024