Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Απογοητευμένος ο Τζόνσον, δεν τα παρατάει

Brexit : Απογοητευμένος ο Τζόνσον, δεν τα παρατάει

Την έντονη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, να αρνηθεί τη διεξαγωγή νέας συζήτησης και ψηφοφορίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για επικύρωση της νέας συμφωνίας του Brexit

Την έντονη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, να αρνηθεί τη διεξαγωγή νέας συζήτησης και ψηφοφορίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για επικύρωση της νέας συμφωνίας του Brexit.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού εξαπέλυσε πυρά κατά του Τζον Μπέρκοου δηλώνοντας «είμαστε απογοητευμένοι που για άλλη μια φορά ο πρόεδρος μας αρνήθηκε την ευκαιρία να εκπληρώσουμε τη βούληση του βρετανικού λαού».

«Θα προχωρήσουμε τώρα στην εισαγωγή της Συμφωνίας (το εφαρμοστικό νομοσχέδιο)σήμερα, με τη δεύτερη ανάγνωση αύριο» πρόσθεσε.

«Ο λαός θέλει την πραγματοποίηση του Brexit. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τη νέα συμφωνία του πρωθυπουργού και να μας βγάλει από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου» διεμήνυσε ο βρετανός αξιωματούχος.

Το «όχι» του Μπέρκοου

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για τη συμφωνία για το Brexit.

O Μπέρκοου εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του, λέγοντας ότι η Βουλή ήδη καταψήφισε τη συμφωνία στη συνεδρίαση του «Σούπερ Σαββάτου».

«Συνοψίζοντας, η σημερινή πρόταση είναι επί της ουσίας η ίδια με του Σαββάτου και η Βουλή έχει ήδη αποφασίσει για το θέμα. Οι σημερινές συνθήκες είναι επί της ουσίας οι ίδιες με του Σαββάτου», είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στους βουλευτές.

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε «να μην συζητηθεί σήμερα η πρόταση», δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» τη Συμφωνία.

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν τα παρατούν με τίποτα

Πάντως και παρά το «όχι» από τον Μπέρκοου, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει ούτως ή άλλως να φέρει σήμερα ή τουλάχιστον εντός της εβδομάδας προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Ο υπουργός για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι οι βουλευτές και των δύο σωμάτων θα έχουν μπροστά τους «ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η υγεία, η εκπαίδευσης και η εγκληματικότητα».

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εισαγάγει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωσή του στη Βουλή ακόμη και αύριο, οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν «ναι ή όχι» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η επόμενη μέρα

Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών, που να αφορούν την προσθήκη στο νομοσχέδιο για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ακόμη την παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020.

Το κόμμα των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογίες για ένα πιο ήπιο Brexit και άλλες που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την συμφωνία του.

Για το σκοπό αυτό αναζητά συμμάχους που θα στηρίξουν τις προτάσεις του, ανάμεσα στους οποίους τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και το DUP, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής, η ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Τόρις, αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί την πιθανότητα μιας τελωνειακής ένωσης, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα δεχόταν την παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Εάν οι τροπολογίες, που τυχόν εγκριθούν, επί του νομοσχεδίου θεωρηθούν από την κυβέρνηση απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει ολοκληρωτικά το νομοσχέδιο και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024