Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας στη σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν υπάρχει θέμα για συντάξεις και αφορολόγητο

Σταϊκούρας στη σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν υπάρχει θέμα για συντάξεις και αφορολόγητο

«Δεν υπάρχει θέμα για συντάξεις - αφορολόγητο», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας από την Ουάσινγκτον απαντώντας στις παροτρύνσεις Τόμσεν και για άλλες μεταρρυθμίσεις.

Μήνυμα «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ομολόγους του, επικεφαλής των θεσμών αλλά και ηγετικά στελέχη του Ταμείου, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε τους στόχους που έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας την θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει από τις αγορές και τους θεσμούς. Επιπλέον, εστίασε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο οδικός χάρτης για την οικονομική πορεία της χώρας.

«Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε μέχρι το Γιούρογκρουπ στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη της τέταρτης αξιολόγησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτιμώντας ότι το μήνυμα του βρήκε «εξαιρετική ανταπόκριση» στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι ο δημοσιονομικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και η διαχείριση του δημόσιου χρέους. Όπως εξήγησε, στόχος είναι όχι μόνο να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει με κοινωνικό πρόσημο.

«Η εικόνα ήταν εξαιρετική. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας», ανέφερε.

Οι στόχοι των επόμενων τριών μηνών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εστίασε αρχικά στο γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συναίνεση με τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά το γεγονός ότι κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων.

«Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής» αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στους άλλους βραχυπρόθεσμους στόχους, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι:

  • «Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που συζητάμε αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο».
  • «Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη».
  • «Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με το να κλείσουμε εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση από την τρίτη αξιολόγηση σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα».
  • «Και ένας επιπλέον άξονας, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι και το ακριβότερο».

Δεν υπάρχει θέμα για συντάξεις και αφορολόγητο

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν και την νέα παρότρυνση για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, Έλληνας αξιωματούχος τόνισε πως για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι.

Μάλιστα σημείωσε ότι ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ παρατήρησε ότι παρόλο που δεν μπορεί να κάνει «οβιδιακές μεταμορφώσεις» έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.

Πώς βλέπει η ελληνική πλευρά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη

Στον απόηχο των χαμηλών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επεκτατικά μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση του Ταμείου.

«Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει πάντα χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από τις προβλέψεις της Ελλάδας και των θεσμών, το γεγονός ότι για το 2020 προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019, για εμένα είναι αρκετό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τη νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και με την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον πραγματοποίησε συνάντηση με το υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, κ. Keith Krach.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του υπουργού περιλάμβανε συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους, καθώς και με οίκους αξιολόγησης, όπως μεταξύ άλλων, η BlackRock, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Credit Suisse, η J.P. Morgan, η HSBC, η Citibank, η Nomura Bank, η Moody’s και η DBRS, ενώ πραγματοποίησε ομιλία και σε εκδήλωση της Bank of America Merrill Lynch.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στις εργασίες της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, όπου πλέον η Ελλάδα συμμετέχει ως τακτικό μέλος. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεών της.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024