Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν : Στα 440 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων η ασφαλής ζώνη στη Συρία - Η συνάντηση με Πούτιν

Ερντογάν : Στα 440 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων η ασφαλής ζώνη στη Συρία – Η συνάντηση με Πούτιν

Σε δηλώσεις που ανατρέπουν όσα είχαν γίνει γνωστά σχετικά με την συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την κατάπαυση πυρός στη Συρία προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε δηλώσεις που ανατρέπουν όσα είχαν γίνει γνωστά σχετικά με την συμφωνία ΗΠΑΤουρκίας για την κατάπαυση πυρός στη Συρία προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του υποστήριξε πως η «ζώνη ασφαλείας» που θέλει η Τουρκία στα συριακά σύνορα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από όσα είχαν γίνει γνωστά, αφού θα περιλαμβάνει εκτός του Τελ Αμπιάντ και άλλων περιοχών και τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι, στις οποίες έχει εισέλθει ο συριακός στρατός του Άσαντ με τις πλάτες της Ρωσίας.

«Η ασφαλής ζώνη είναι μήκους 440 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων και την περιοχή θα επιτηρούν Τούρκοι και Αμερικανοί» είπε και πρόσθεσε πως τα ανατολικά σύνορα της ζώνης που θα δημιουργηθεί θα είναι στο Ιρακ.

«Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 120 ωρών, δηλαδή πέντε ημερών, που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε πως η επίθεση στη Συρία θα συνεχισθεί το βράδυ της Τρίτης, αν η συμφωνία δεν γίνει σεβαστή.

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ακόμα πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Οι 120 ώρες που έδειχναν… Πούτιν

Από την πρώτη στιγμή, αυτό που είχε… χτυπήσει όταν ανακοινώθηκε η εκεχειρία των 120 ωρών είναι το γεγονός πως οι 120 ώρες ολοκληρώνονται ακριβώς τη μέρα που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έτσι πιθανώς να δικαιολογείται και η δήλωσή του πως πάει στη Μόσχα (σ.σ 22 Οκτωβρίου), σε μια συνάντηση που θα είναι σημαντικός παράγοντας για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν διέψευσε αναφορές ότι υπάρχει παραβίαση της εκεχειρίας στη βορειοανατολική Συρία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις.

Συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας

Την Πέμπτη, σε μια κίνηση που ήρθε από το πουθενά, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 προκειμένου οι κούρδοι μαχητές να αποχωρήσουν από την περιοχή και η Τουρκία να προχωρήσει με το σχέδιό της για εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας.

Αναλυτικά τα 13 σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που επικαλείται πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, το κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας – ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία περιγράφει σε 13 σημεία τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών.

1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.

2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.

6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετα τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.

7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.

8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.

10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.

11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.

12. Μόλις η Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.

13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση.

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Συρία παρά την κατάπαυση πυρός

Την ίδια στιγμή, παρά την κατάπαυση πυρός, τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν και σήμερα στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των μαχητών συμμάχων των Τούρκων, που συνεχίζουν την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα πάντα με όσα δίνει στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι ρίψεις οβίδων σκότωσαν σήμερα 14 άμαχους στο χωριό Μπαμπ αλ Χάιρ και σε άλλα χωριά στα περίχωρα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024