Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική στο «μικροσκόπιο» του One Direct

Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική στο «μικροσκόπιο» του One Direct

O βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, συζήτησαν τις εξελίξεις στην εξωτερική πολική

Καλεσμένοι στην εκπομπή One Direct βρέθηκαν την Παρασκευή (18/10) ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, όπου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην εξωτερική πολική, με φόντο το βέτο της Μακρόν για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις μετά την παύση πυρός μεταξύ Τουρκίας – Συρίας και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας για το βέτο Γαλλίας απέναντι σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι ο Μακρόν προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, σημείωσε: «Ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ μέσα στον οποίο ανήκει η Γαλλία έχει πολύ αυστηρά ενταξιακά κριτήρια. Όλοι θέλουν να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός ασφαλής χώρος στα Βαλκάνια, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις σε ό,τι έχει να κάνει στις ενταξιακές διαδικασίες ενός κράτους στην ΕΕ. Είναι πολλά τα στοιχεία τα οποία αξιολογούνται συνεχώς».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ως Έλληνας πολιτικός τα προβλήματα ή τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η Συνθήκη των Πρεσπών, νιώθει υποχρεωμένος να τα καλύψει, στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια.

«Η Ελλάδα θέλει η γειτονία της να γίνει ευρωπαϊκή αλλά δεν παραιτείται από τα δικαιώματα της, όταν βλέπει μία στρέβλωση κάποιων στοιχείων να επιμένει αυτή η στρέβλωση να διορθωθεί», δήλωσε σχετικά.

Από τη μεριά του ο κ. Μάρκου, υποστήριξε ότι η Γαλλία, ήταν πάντα υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ και λιγότερο υπέρ της διεύρυνσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι έμπρακτα υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, ακολουθώντας ουσιαστικά τη «φυσική συνέχεια» της Συνθήκης των Πρεσπών.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία ο κ. Μάρκου δήλωσε ότι παρά τις απρόβλεπτες διακηρύξεις των ΗΠΑ και του Τραμπ και την αυτοκρατορική πολιτική του Ερντογάν, δεν είναι παρορμητικές οι κινήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι και αυτή η παύση πυρός στη Συρία έγινε στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού.

Από τη μεριά του ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «ό,τι και να λέει ο Ερντογάν, οι ΗΠΑ είναι ένα ισχυρό και δημοκρατικά δομημένο κράτος, όπου την εξωτερική πολιτική δεν ασκεί μόνο ο πρόεδρος και οι κινήσεις της δεν μπορεί να είναι τυχοδιωκτικές». Ταυτόχρονα,τόνισε ότι ο Ερντογάν νιώθει ότι εκπροσωπεί μια περιφερειακή δύναμη, κι ότι η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να συνομιλεί με τα μεγάλα κράτη και ακολουθεί μια στρατηγική που θυμίζει πολύ τη βυζαντινή εξωτερική πολιτική.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024