Την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά στο να συνάψουν συμφωνία για το Brexit, μένει μόνο ένα «αγκάθι»: Aυτό του ΦΠΑ

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για να προλάβουν έστω στο παρά πέντε να καταλήξουν σε μια συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης του Λονδίνου.

Την ώρα που βρίσκονται πολύ κοντά στο να συνάψουν συμφωνία για το Brexit, μένει μόνο ένα «αγκάθι». Aυτό του ΦΠΑ.

Οπως αναφέρουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, έχοντας κάνει αμφότεροι συμβιβασμούς, συμφωνώντας σε όλα εκτός του ΦΠΑ, όπως ενημέρωσε και ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, τους πρεσβευτές των κρατών-μελών.

Γι’ αυτό και δεν κατάφεραν να φτάσουν σε οριστική συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας.

Συμβιβασμοί

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη, σήμερα, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πάντως, στα σημεία αυτά θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Β. Ιρλανδίας (DUP), ώστε να υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν. Πράγμα που σημαίνει πως δεν αποκλείεται τελικά το σενάριο να δοθεί και τρίτη παράταση, όπως έχει αναφέρει στα βρετανικά ΜΜΕ, γερμανός διπλωμάτης.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο και ενδεχομένως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κόρμπιν θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ο Κόρμπιν αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία για το Brexit. Κι αυτό, γιατί θέλει να εγκρίνουν οι πολίτες (ή να απορρίψουν) την τελική συμφωνία που θα υπάρξει με την ΕΕ.

Ο Τζόνσον ελπίζει να έχει καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία ως σήμερα το βράδυ και να την παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr