Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Θ. Τσακίρης αναλύει την γεωπολιτική «σκακιέρα» της Συρίας στο One Talk

Ο Θ. Τσακίρης αναλύει την γεωπολιτική «σκακιέρα» της Συρίας στο One Talk

Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/10) ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης ρίχνοντας φως στις διεθνείς εξελίξεις με φόντο την τουρκική εισβολή στην Συρία, αλλά και την προκλητικότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/10) ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης ρίχνοντας φως στις διεθνείς εξελίξεις με φόντο την τουρκική εισβολή στην Συρία, αλλά και την προκλητικότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συζητώντας με τον Δημήτρη Μανιάτη ο κ. Τσακίρης μιλώντας για την τουρκική  εισβολή στην Συρία, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για την τρίτη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μετά το 2016, η οποία στηρίζεται στην ίδια λογική. Πρόκειται για μία ακόμα απόπειρα νομιμοποίησής της στην περιοχή, με την εκκαθάριση Κούρδων τρομοκρατών όπως τους αποκαλεί, αλλά και την μετατόπιση σύριων προσφύγων. Η Τουρκία όμως είναι η μόνη που πιστεύει αυτά τα επιχειρήματα με την εξαίρεση μεμονωμένων χωρών. Ουσιαστικά, επιχειρεί να φτιάξει μία ζώνη κατοχής, η οποία στην πράξη θα διαλύει τα δεδομένα τα εδαφικά και τα συνοριακά που της επέβαλε η συνθήκη της Λωζάνης το 1923».

Ο κ. Τσακίρης έκανε λόγο για ρεβιζιονισμό και επανεξέταση των συνόρων της Τουρκίας, μία πολιτική η οποία όπως εξήγησε, έχει βαθιές ρίζες στην τουρκική σύγχρονη ιστορία, ενώ απαντώντας αν η λογική επέκτασης των συνόρων της έχει κάποια λογική σημείωσε: «Θα είχε έμπρακτο νόημα μια τέτοια λογική, αν η ισχύς της Τουρκίας επεκταθεί σε τέτοιο σημείο που μπορεί να το επιβάλλει στην πράξη κι αν η αδυναμία μας επεκταθεί σε τέτοιο σημείο που θα υποχρεωθούμε ή θα ηττηθούμε, για να το κάνουμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσακίρης, υπογράμμισε πως η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι ένα εύφλεκτο και πολύπλοκο ζήτημα. «Η τουρκική επέλαση έχει σημαντικά προβλήματα καθώς στο έδαφος, διεξάγεται από συμμάχους της Τουρκίας, από ένα περίεργο, ετερόκλητο και ετερογενές κράμα ακραίων ισλαμιστών, του οποίοι η δυνατότητα του να μείνουν,  από τη μία ή άλλη πλευρά του στρατοπέδου έχει να κάνει με το ποιος τους πληρώνει και το ποια είναι η ακραία ιδεολογία την οποία ασπάζονται. Η πλειοψηφία αυτών θέλουν να επιβάλλουν το ισλαμικό δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσέθεσε πως εάν η Ρωσία στηρίξει τον Άσαντ και υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η τουρκική επέμβαση στην πράξη έχει τελειώσει και ο Ερντογάν θα πρέπει να αποχωρήσει, ενώ δήλωσε πως «μεγάλοι κερδισμένοι» από μια τέτοια έκβαση θα είναι η Ρωσία και το Ιράν.

«Ο Πούτιν και η Τεχεράνη ουσιαστικά βγαίνουν ενισχυμένοι. Αν ο Άσαντ μαζί με Ρωσία και Ιράν κλείσει το ζήτημα στην Συρία, κλείνει και η πόρτα για τον Τραμπ για αμερικανική κυριαρχία στην περιοχή», σημείωσε σχετικά.

Στο τραπέζι του One Talk , ο κ. Τσακίρης τέλος ανέλυσε την σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έτσι όπως διαμορφώνεται με φόντο την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας που συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024