Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : «Επίδειξη δύναμης» από τις ΗΠΑ, «πατάει πόδι» η Ρωσία, ακάθεκτη η Τουρκία

Συρία : «Επίδειξη δύναμης» από τις ΗΠΑ, «πατάει πόδι» η Ρωσία, ακάθεκτη η Τουρκία

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται και πιο κρίσιμη, αφού μετά τον Άσαντ και τον συριακό στρατό, στην πολεμική σκακιέρα αποφάσισε να συμμετάσχει και η Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα παρακολουθούσε... σιωπηρά και έδινε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να συνεχίσει τις ενέργειές του

Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στη Συρία, καθώς ο πλανήτης περιμένει να δει που… θα κάτσει η μπίλια στη ρώσικη ρουλέτα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην περιοχή.

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται και πιο κρίσιμη, αφού μετά τον Άσαντ και τον συριακό στρατό, στην πολεμική σκακιέρα αποφάσισε να συμμετάσχει και η Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα παρακολουθούσε… σιωπηρά και έδινε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να συνεχίσει τις ενέργειές του.

Το τι άλλαξε και ο Πούτιν αποφάσισε να εμπλακεί θα μάθουμε σύντομα, καθώς και ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος της σύγκρουσης στη βόρεια Συρία.

Μπορεί οι Κούρδοι στην αρχή να έμοιαζαν με τους μεγάλους χαμένους, ωστόσο η «Πηγή Ειρήνης» έχει ενισχύσει την εικόνα αυτών που τους βοηθούν. Αντιθέτως οι ΗΠΑ μοιάζουν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και επιχειρούν «επίδειξη δύναμης», ενώ και η ασθενής αντίδραση της ΕΕ εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Αυτό που δεν… εγείρει κανένα ερωτηματικό είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία διεμήνυσε για μια ακόμα φορά πως παρά τις αντιδράσεις του οποιουδήποτε θα συνεχίσουν κανονικά την επιχείρηση, έως την επίτευξη του στόχου της.

Την ίδια στιγμή ο τουρκος πρόεδρος αρνήθηκε την πρόταση του Τραμπ για εκεχειρία.

Όλα αυτά ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία έχουν «εξουδετερωθεί» 611 «τρομοκράτες» όπως αναφέρεται η Άγκυρα για τις κουρδικές οργανώσεις PKK, PYD και YPG.

Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μετέδωσε ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού και πυραύλους αυτοκατευθυνόμενους δι’ υπερύθρων που εκτόξευσαν κουρδικές δυνάμεις στην Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση.

Μαίνονται οι μάχες στο Μάνμπιτζ

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον μέσα στην πόλη Μάνμπιτζ, με της ευλογίες της Ρωσίας, της οποίας οι σημαίες κυματίζουν σε τεθωρακισμένα των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Στόχος του συριακού στρατού είναι να κινηθεί βορειότερα της Μάνμπιτζ για να ενισχύσει τις θέσεις των Κούρδων απέναντι στην τουρκική προέλαση.

Στα ανατολικά σθεναρά αντιστέκονται οι Κούρδοι που δίνουν σφοδρές μάχες στα περίχωρα της πόλης Ρας Αλ Αΐν απέναντι στους Τούρκους και τους Άραβες εξτρεμιστές που τους στηρίζουν.

Η Ρωσία υπόσχεται… σταθερότητα

Έτσι λοιπόν η Ρωσία σε συμμαχία με τον Άσαντ και τους Κούρδους επιχειρεί πλέον να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρώντας από την βορειοανατολική Συρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters, πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα. Ο Λαβρεντίεφ, μιλώντας με δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι, αποκάλυψε ότι μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, έγιναν στην ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε, ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες, ο τουρκικός στρατός μπορεί να εισέλθει στα συριακά εδάφη σε βάθος 5 έως 10 χιλιομέτρων. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία και διέψευσε πως η Ρωσία την ενέκρινε.

«Όχι. Πάντα παροτρύναμε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και πάντα θεωρούσαμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επιχείρηση σε συριακά εδάφη απαράδεκτη», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Λαβρεντίεφ, αποτυπώνουν το τεταμένο κλίμα στις Ρωσοτουρκικές σχέσης. Χθες άλλωστε το Κρεμλίνο έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική επιχείρηση δεν συνάδει με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

«Η ασφάλεια των τουρκοσυριακών συνόρων, πρέπει να διασφαλιστεί με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε όλο τους το μήκος», είπε ο Λαβρεντίεφ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν ταχθήκαμε υπέρ ή στηρίξαμε την ιδέα (ανάπτυξης) τουρκικών δυνάμεων πόσο μάλλον της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης».

Ο κίνδυνος ευρείας σύγκρουσης

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως κατά την χθεσινή νύχτα στα βόρεια της Συρίας, σε πολλά μέτωπα -στρατηγικής σημασίας περιοχές- συγκεντρώθηκαν πολλοί ένοπλοι, διαφορετικοί στρατοί, ο ένας απέναντι στον άλλον, με τον κίνδυνο της ευρείας σύγκρουσης να είναι πλέον ορατός και ικανός να φέρει την κατάσταση σε νέα φάση.

Σημειώνεται ότι ειδικά στην πόλη Μάνμπιτζ, βρίσκονται Κούρδοι μαχητές μαζί με τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ -και υπό την επίβλεψη της Ρωσίας- έτοιμες να αμυνθούν της πόλης έναντι των τουρκικών δυνάμεων.

Η εμπλοκή της Ρωσίας φαίνεται να είναι πλέον καθοριστική καθώς χθες το βράδυ τουρκικά F-16 τα οποία αποπειράθηκαν να πετάξουν πάνω από την Μάνμπιτζ, εγκλωβίστηκαν από ρωσικά μαχητικά Sukhoi. Από αυτή την κίνηση των Ρώσων πλέον δημιουργείται η εύλογη απορία εάν θα υπάρξει ενεργή εμπλοκή τους στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίδειξη δύναμης επιχείρησαν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος προχώρησε σε «επίδειξη δύναμης» στη Συρία, καθώς μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εξελίσσεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία αισθάνθηκαν πως οι προσκείμενοι στην Άγκυρα μαχητές βρέθηκαν πολύ κοντά.

Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, συμπλήρωσε ο αξιωματούχους.

Ποιες περιοχές ελέγχει ο Άσαντ

Την ίδια ώρα οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μάνμπιτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Τώρα οι ΗΠΑ θέλουν… εκεχειρία στη Συρία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη για την Άγκυρα για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Καλούμε για μια εκεχειρία», τόνισε ο Τραμπ ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και θα «επαναδιατυπώσει τη δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει τις τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας μέχρι να επιτευχθεί μια λύση».

«Θα συνεχίσουμε με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου»

Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

Ο τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024