Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μια δολοφονία αφορμή για ένα ίδρυμα κατά του μίσους

Μια δολοφονία αφορμή για ένα ίδρυμα κατά του μίσους

Το ίδρυμα Μ. Λαντενμπούργκερ στο Φράιμπουργκ συστάθηκε από τους γονείς της 19χρονης Μαρίας που δολοφονήθηκε πριν από τρία χρόνια από ένα νεαρό πρόσφυγα. Στόχος του ιδρύματος είναι να βοηθά φοιτητές.

Η δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας ιατρικής στο Φράιμπουργκ προκάλεσε μεγάλο σοκ στην κοινή γνώμη. Η δολοφονία έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2016 και ενέτεινε τη συζήτηση γύρω από το προσφυγικό. Ο δράστης, ένας νεαρός πρόσφυγας, καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια. Αργότερα οι γονείς της ίδρυσαν στη μνήμη της κόρης τους το ίδρυμα Μαρία Λαντενμπούργκερ. Ένα ίδρυμα που στόχο έχει να βοηθάει φοιτητές.

«Εργαζόμαστε για τους σκοπούς και τις αξίες που πρέσβευε και η Μαρία» λέει ο Μίχαελ Λάουκ. Ο 49χρονος διευθυντής μιας νεοφυούς εταιρείας είναι πρόεδρος του συνδέσμου φίλων του πανεπιστημίου Φράιμπουργκ και επικεφαλής του νεοσυσταθέντος ιδρύματος.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία και είναι μια ευκαιρία να μιλήσει για τη δουλειά του ιδρύματος όπως λέει: «Δεν είμαστε πολιτικό ίδρυμα. Θέλουμε απλά να στείλουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη και έτσι να ξαναζωντανέψουν οι ιδέες και οι στόχοι της Μαρίας».

Πρότζεκτ σε Ασία και Αφρική

Η νεαρή φοιτήτρια καταγόταν από το Εντσκράις στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ήθελε να γίνει γιατρός και να βοηθάει τους ανθρώπους, όπως δήλωσαν οι γονείς της Φριντερίκε και Κλέμενς Λαντενμπούργκερ, τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο όταν παρέλαβαν το Βραβείο του Πολίτη των γερμανικών εφημερίδων. Η Μαρία είχε κοινωνική δράση και βοηθούσε μαζί με άλλους συμφοιτητές της από την ιατρική σε προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας.

Το ίδρυμα το οποίο έχει έδρα το Φράιμπουργκ διοικείται από τους γονείς της Μαρίας και εθελοντές. Βοηθούνται φοιτητές κυρίως της ιατρικής και επιδοτείται πρακτική εκπαίδευση αλλά και κοινωνικά πρόζεκτ. Βοήθεια μπορούν να ζητήσουν φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις σπουδές τους.

Τον πρώτο ενάμιση χρόνο το ίδρυμα μπόρεσε να διαθέσει περίπου 25.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίχθηκαν πάνω από 20 φοιτητές και ομάδες φοιτητών. Ανάμεσα στα πρόζεκτ που υποστηρίζονται είναι μια ομάδα φοιτητών που ερευνά πάνω στα αντιβιοτικά και στην αντίστασή των βακτηρίων. Ακόμα στηρίζονται πρόζεκτ στην Αφρική ή την Ασία, όπως για παράδειγμα ομάδες φοιτητών που τάσσονται στις αναπτυσσόμενες χώρες υπέρ της αποστείρωσης των ιατρικών εργαλείων.

Το ίδρυμα Μαρία Λαντενμπούργκερ θέλει μέσα από τη δράση του να στείλει ένα μήνυμα «κατά του μίσους και της βίας», ένα μήνυμα για μεγαλύτερη ανθρωπιά στην κοινωνία μας, λέει ο επικεφαλής του Μίχαελ Λάουκ.

Γιούργκεν Ρουφ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024