Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία : Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης εξαιτίας των διαδηλώσεων

Καταλονία : Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης εξαιτίας των διαδηλώσεων

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης σήμερα εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την καταδίκη χθες Δευτέρα εννέα Καταλανών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης, πρωτεργατών του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης σήμερα εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την καταδίκη χθες Δευτέρα εννέα Καταλανών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης.

Τουλάχιστον 45 πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν σήμερα και πολλοί επιβάτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πέρασαν τη νύκτα στο αεροδρόμιο καθώς οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ προκάλεσαν την ακύρωση πολλών πτήσεων ανταπόκρισης.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η κατάσταση στη Βαρκελώνη σήμερα ήταν ήρεμη, αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα στην κυκλοφορία των τραίνων.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της ισπανικής πόλης χθες Δευτέρα με στόχο να αποκλείσουν τις εισόδους του, αντιδρώντας έτσι στην καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας εννέα αυτονομιστών σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης αλλά και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ισπανίας, τουλάχιστον 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης.

Επίσης αναφέρθηκαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες.

Η ποινή των πρωτεργατών του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

Η δίκη ενώπιον του Ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου κράτησε τέσσερις μήνες και εξετάστηκαν συνολικά 422 μάρτυρες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Γιουνκέρας και ηγέτης του μεγαλύτερου σήμερα πολιτικού σχηματισμού της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης στα οποία δεν θα μπορεί και να διεκδικήσει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα, η υπουργίος εργασίας Ντολόρς Μπάσα και ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης καταδικάστηκαν για τα ίδια αξιώματα σε 12 χρόνια φυλάκισης και 12 χρόνια στέρηση του δικαιώματος εκλογής σε δημόσιο αξίωμα.

Η Κάρμε Φορκαντλε, πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια, ενώ δύο πρώην υπουργοί, οι Γιοκίμ Φορν και Ζοσέπ Ρουλ σε 10,5 χρόνια.

Δύο σημαντικοί οργανωτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας οι καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές 9 ετών.

Δόθηκαν επίσης μικρότερες ποινές και πρόστιμα σε άλλα στελέχη του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε ξανά το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζσδεμόντ, που παραμένει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

Γιουνκέρας: Αναπόφευκτο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Στην απάντησή του μέσα από την φυλακή, αναφορικά με τις ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Γιουνκέρας κρίνει πως οι κατηγορίες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον ίδιο όπως και στους άλλους 11 συγκατηγορούμενούς του, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να συσπειρώσουν και να ενδυναμώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας, εμφυσώντας του μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

«Για εκείνο που είμαι βέβαιος είναι πως η διένεξη τούτη θα πρέπει να λυθεί δια της προσφυγής στις κάλπες. Είμαστε πεπεισμένοι πως αργά ή γρήγορα, ένα δημοψήφισμα θα είναι αναπόφευκτο, διότι αλλιώτικα πως είναι δυνατόν να δώσουμε φωνή στους πολίτες;», τόνισε από το κελί του ο Γιουνκέρας, προσθέτοντας πως δεν έχει μετανοήσει για την διοργάνωση του δημοψηφίσματος από το 2017.

«Ουδέποτε παραιτηθήκαμε και δε σκοπεύουμε να το κάνουμε τώρα»

«Εμείς θα συνεχίσουμε και δεν θα παραιτηθούμε, διότι ουδέποτε το πράξαμε και δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε τώρα» διαμηνύει απευθυνόμενος στο κίνημα της ανεξαρτησίας.

«Η φυλακή και η εξορία μας έχουν χαλυβδώσει και θα μας στερεώσουν πιο πολύ την πεποίθησή μας, εάν αυτό είναι δυνατόν, στα βαθιά δημοκρατικά μας πιστεύω» πρόσθεσε.

«Είμαι βέβαιος πως η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να εξασθενίσει το κίνημα της ανεξαρτησίας, αλλά εντελώς το αντίθετο», συμπλήρωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024