Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουμουτσάκος : 241% αύξηση των προσφυγικών ροών μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου

Κουμουτσάκος : 241% αύξηση των προσφυγικών ροών μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου

«Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση στο προσφυγικό και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα», δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Στοιχεία – σοκ σε σχέση με το προσφυγικό έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Έρχεται νέο κύμα»

«Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα.. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%. Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια και 500% στην Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1800 σε 3 χρόνια».

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος της Τουρκίας με την Συρία όσον αφορά στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.

«Αν φτάσουμε σε ακραίο σημείο θα ζητήσουμε έκτακτη βοήθεια»

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού του καθεστώτος Ασαντ αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:  «Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Η στήριξη ΕΕ όμως είναι αναγκαία για την χώρα».
«Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως κανονικά στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024