Μετά τα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία, η Περιφέρεια Μακεδονίας προχωρά σε μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης της νόσου.

Προληπτικά μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τα κρούσματα της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρη Μπάτο, το πρόβλημα ξεκίνησε από την Πολωνία ενώ έφτασε στη Βουλγαρία όπου τα κρούσματα ήταν αρκετά.

Μετά, μάλιστα, από το κρούσμα που εντοπίστηκε κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στην περιοχή της Βουλγαρίας, οι ρυθμοί της προετοιμασίας εντείνονται στην Κεντρική Μακεδονία λόγω της εγγύτητας στη γειτονική χώρα.

Tα μέτρα στην Κεντρική Μακεδονία

«Στον Προμαχώνα έχουμε ήδη εγκαταστήσει ειδικούς ψεκαστήρες για τις νταλίκες και τα μεγάλα φορτηγά που περνούν από τα σύνορα» είπε ο κ. Μπάτος.

Γνωστοποίησε επίσης ότι έγιναν ενημερωτικές ημερίδες σε δασαρχεία για τον τρόπο λήψης – εκ μέρους των κυνηγών – δειγμάτων από νεκρούς χοίρους.

«Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και από το αρμόδιο υπουργείο ομάδες κυνηγών καταστολής που βγαίνουν για να σκοτώνουν τους αγριόχοιρους και σε μέρες εκτός ημερών που επιτρέπεται το κυνήγι, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός και να μειωθεί και το πρόβλημα» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από την αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, τόνισε, ότι καθώς η νόσος επηρεάζει τα γουρούνια είναι πολύ σημαντική η λήψη των απαραίτητων μέτρων σε κτηνοτροφικές μονάδες.

«Το πρόβλημα υπάρχει κοντά σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχει ειδική τάφρος σε αυτές και να απολυμαίνονται τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις μονάδες ώστε και οι κτηνοτρόφοι να προστατέψουν οι ίδιοι την περιουσία τους» πρόσθεσε.

«Έχουμε πλέον τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα, ώστε να το περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» υπογράμμισε ο κ. Μπάτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr