Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός για τη θέρμανση για να μην «καεί» η τσέπη σας

Οδηγός για τη θέρμανση για να μην «καεί» η τσέπη σας

Προετοιμάστε το σπίτι σας για τον χειμώνα. Ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα. Συντήρηση θέρμανσης, Εξαέρωση σωμάτων . Θερμομόνωση, Υδρορροές

Με τον χειμώνα να πλησιάζει εσείς έχετε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία του σπιτιού σας; Ήσαστε έτοιμοι για τον φετινό χειμώνα; Αν ζείτε στην βόρια αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα, στην ορεινή Πελοπόννησο ή σε κάποια χώρα του Βορρά, σίγουρα ξέρετε από κρύο και τι θα πρέπει να κάνετε. Έχετε μπροστά σας τέσσερις με πέντε μήνες κρύου καιρού, χιονιού, βροχής και θέρμανσης.

Πέρα όμως από την ταλαιπωρία, μια κακοκαιρία μέσα στον χειμώνα μπορεί να προκαλέσει πραγματικές ζημίες στο σπίτι και προβλήματα σε εσάς τους ιδίους. Είναι σημαντικό λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι για τον χειμώνα που έρχεται.
Εμείς θα σας συμβουλεύσουμε με απλές και κατανοητές οδηγίες έτσι ώστε να μην βρεθείτε εξ απροόπτου τον φετινό χειμώνα. Διαβάστε τις συμβουλές μας λοιπόν και κάνετε το καλύτερο δυνατό για το δικό σας σπίτι.

Ανιχνευτής καπνού και μονοξειδίου

Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα.

Από τα μέσα του φθινόπωρου με αρχές χειμώνα ξεκινάει η περίοδος θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά. Ανάβουν τα τζάκια, μπαίνουν σε λειτουργία λέβητες, καυστήρες και μπόιλερ και τα σπίτια αρχίζουν να ζεσταίνονται. Αν χρησιμοποιείτε σαν καύσιμη ύλη υγραέριο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ξύλα τότε θα πρέπει να έχετε ή να βάλετε ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας.
Αν πάλι έχετε ήδη εγκατεστημένους ανιχνευτές ελέγξτε τους για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Ελέγξτε τις μπαταρίες. Εάν το σπίτι σας δεν είναι εξοπλισμένο με ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα, τότε φροντίστε να εγκαταστήσετε όπου χρειάζεται με την βοήθεια ειδικών.
Ένας καλός ανιχνευτής θα αντιληφθεί τον κίνδυνο και θα σας ενημερώσει έγκαιρα για την ύπαρξη καπνού και μονοξειδίου στον αέρα. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι ανιχνευτών στην αγορά. Κρατήστε την συμβουλή μας πως τα πιο ακριβά είναι συνήθως και τα πιο αξιόπιστα. Παρατηρήστε πριν την αγορά αν φέρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και αν έχουν σήμανση CE.

Ελέγξτε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας

Η ετήσια συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι απαραίτητη. Μια καλή συντήρηση από έμπειρους τεχνικούς διασφαλίζει την σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Είτε πρόκειται για κεντρική είτε για αυτόνομη θέρμανση η συντήρηση είναι απαραίτητη. Η συντήρηση γίνεται συνήθως πριν την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και κανονικά θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες
• Καθαρισμός επιθεώρηση και ρύθμιση του καυστήρα για μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος.
• Αντικατάσταση φίλτρων και μπέκ.
• Καθαρισμός του θαλάμου καύσης του λέβητα.
• Επιθεώρηση σε όλα τα εξαρτήματα της εγκατάστασης του συστήματος θέρμανσης.
• Δοκιμή του συστήματος θέρμανσης σε πραγματική λειτουργία και έλεγχος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
• Έλεγχος καυσαερίων και έκδοση αντίστοιχου πιστοποιητικού καλής λειτουργίας.
Με τη σωστή και τακτική συντήρηση του συστήματος θέρμανσης εξασφαλίζετε την καλή λειτουργία ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνετε και σημαντική εξοικονόμηση στα καύσιμα. Όμως πάνω από όλα, ένα σωστά συντηρημένο σύστημα θέρμανσης είναι ασφαλές για τους ενοίκους του σπιτιού.

Εξαέρωση καλοριφέρ

Εξαερώστε τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού σας.

Πως θα καταλάβετε ότι ένα θερμαντικό σώμα χρειάζεται εξαέρωση; Πολύ απλά όταν το καλοριφέρ είναι κρύο στην κορυφή και ζεστό στο κάτω μέρος ή όταν κάνει πολύ θόρυβο. Ο αέρας που μπορεί να είναι εγκλωβισμένος στο σύστημα θέρμανσης, έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στην θέρμανση. Δηλαδή ενώ εσείς πληρώνετε κανονικά την θέρμανση του σπιτιού σας (λογαριασμός αέριου ή πετρέλαιο), έχετε πολύ μειωμένη απόδοση των θερμαντικών σωμάτων.
Γι΄αυτό προληπτικά καλό θα είναι να κάνετε εξαέρωση στα καλοριφέρ του σπιτιού σας.

Πριν ξεκινήσετε όμως αυτό, θα πρέπει να έχετε ένα πανί, ένα ειδικό κλειδί εξαέρωσης ή κατσαβίδι και ένα παλιό δοχείο ή κούπα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παιδιά στον γύρω χώρο.

Στο επάνω μέρος του καλοριφέρ θα δείτε την βαλβίδα εξαέρωσης. Γυρίστε την αριστερόστροφα μέχρι να ακούσετε ένα σφύριγμα. Ο αέρας που βγαίνει από το σώμα θα συνεχίσει να σφυρίζει έως ότου αρχίσει να ρέει το νερό. Τότε απλώς σφίξτε ξανά την βαλβίδα και έχετε τελειώσει. Επαναλάβετε την διαδικασία και στα υπόλοιπα καλοριφέρ του σπιτιού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα το πανί και το δοχείο πρόχειρο κάτω από την βαλβίδα του καλοριφέρ.

Θερμομονώστε το σπίτι σας

Η θερμομόνωση σε ένα σπίτι είναι ότι, καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης. Η θερμομόνωση εμποδίζει την θερμότητα να χαθεί μέσα από το σπίτι. Η σωστή μόνωση του σπιτιού σας όχι μόνο μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης αλλά και βελτιώνει την άνεση των ενοίκων.
Γενικά η θερμότητα «φεύγει» από το θερμότερο προς ψυχρότερο μέρος έως ότου δεν υπάρχει πλέον διαφορά θερμοκρασίας. Στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα, η θερμότητα φεύγει από όλους τους θερμαινόμενους χώρους και χάνεται στο περιβάλλον, στο γκαράζ, τα υπόγεια κλπ.
Για να σταματήσουμε τις απώλειες της ενέργειας, χρησιμοποιούμε θερμομονωτικά υλικά που μπαίνουν στο τοίχο, στην πυλωτή και στην οροφή ενός σπιτιού. Τέτοια υλικά είναι ο πετροβάμβακας, ο υαλοβάμβακας , η διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη. Μια σωστή θερμομόνωση κοστίζει περίπου 55€ το τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια έως και 70% σε ένα σπίτι.

Καθαρισμός υδροροών

Καθαρίστε τις υδρορροές του σπιτιού σας

Οι υδρορροές αποστραγγίζουν το νερό της βροχής μακριά από το σπίτι. Οι υδρορροές και γενικά το σύστημα αποχέτευσης των οβριών υδάτων χρειάζεται έλεγχο και συντήρηση. Προετοιμάσετε το σπίτι σας για αυτήν την εποχή που οι βροχές θα είναι αυξημένες. Με ένα σωστό έλεγχο και καθαρισμό, θα διασφαλίσετε το σύστημα αποστράγγισης που θα προστατεύει το σπίτι σας από υγρασίες και μελλοντικές φθορές.
• Καθαρίστε τις υδρορροές σας από φύλλα χώματα και σκόνες.
• Επιθεωρήστε τις υδρορροές σας για φθορές, σπασίματα και μπλοκαρίσματα της ροής του νερού.
• Σφραγίστε πιθανές ρωγμές και ελέγξτε τις υδρορροές στις συνδέσεις τους.
• Βάλτε σχάρες στις υδρορροές. Μια σχάρα μπορεί να κρατήσει τα φύλλα σκουπίδια και μικρά κλαδιά
• Εάν υποψιάζεστε ότι έχει ήδη ζημιές από το νερό και υγρασίες στους τοίχους, προσδιορίστε την αίτια της υγρασίας και κάντε τις απαραίτητες επισκευές.

Είναι πολύ εύκολο να αναβάλετε τις εργασίες συντήρησης και να αφήσετε πίσω την προετοιμασία του σπιτιού για τον φετινό χειμώνα. Υπάρχουν σίγουρα πιο πιεστικές ανάγκες και ανελαστικές υποχρεώσεις στο χρόνο και τα χρήματά μας. Αν όμως αφιερώστε 1-2 μέρες και ακολουθήσετε έστω κάποιες από αυτές τις συμβουλές θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε εκατοντάδες ευρώ τον φετινό χειμώνα.

Διονύσης Κοκολιάς – Ενεργειακός Επιθεωρητής

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024