Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και όμως το τσιγάρο είναι θανατηφόρο!

Και όμως το τσιγάρο είναι θανατηφόρο!

Σήμερα πεθαίνουν παγκοσμίως πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως από το κάπνισμα. Δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα!

Εδώ και δεκαετίες, έχει επιστημονικά και κλινικά ανατραπεί ο μύθος, ότι το κάπνισμα είναι μια διασκεδαστική και απολαυστική αστική συνήθεια. Και ήδη, το χώρο αυτής, της κερδοσκοπικά καλλιεργημένης αυταπάτης, έχει καταλάβει η βεβαιωμένη αλήθεια, ότι το τσιγάρο είναι το κατά σειράν δεύτερο ή τρίτο σκληρότερο ναρκωτικό μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη.

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη όχι μόνο ν’ αντιστρέψει αυτές τις ολέθριες ψευδαισθήσεις, αλλά και να βάλει τελεία και παύλα στο …θεριακλίκι της καπνικής μαστούρας (ας λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους), που επισήμως το επέβαλαν ακόμη και υπουργοί της από το προηγούμενο χυδαιο-λαϊκιστικό κυβερνών μόρφωμα.

Ας προσέξει λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση να μη παγιδευτεί στα δίχτυα, που στήνει η βιομηχανία απενοχοποίησης του τσιγάρου, με το γελοίο κατά βάσιν αιτιολογικό, ότι ο καπνός αποτελεί τμήμα της οικονομικής ευημερίας! Αυτός ο ισχυρισμός ελάχιστα απέχει από την “κοινωνική εκστρατεία” υπέρ του “εθνικού συμφέροντος” της Κολομβίας με την παραγωγή και διάδοση της κοκαΐνης από τον κολομβιανό ηγέτη του καρτέλ των ναρκωτικών, αρχιεγκληματία, Πάμπλο Εσκομπάρ (1949-1993).

Η εκστρατεία Μπεχράκη

Ο εντιμότατος καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, πέρα από την εκστρατεία της ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) κατά του καπνίσματος, μας επιβεβαιώνει με την προσωπική του σωτήρια εκστρατεία, τις πασίδηλες αλήθειες, σύμφωνα με τις οποίες:

– Σήμερα πεθαίνουν παγκοσμίως πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως από το κάπνισμα. Δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα!

– Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κάπνισμα, περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι.

– Κάθε τσιγάρο περιέχει γύρω στις 7.000 επικίνδυνες χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 250 είναι τοξικές και οι 70 καρκινογόνες.

– Το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού από τσιγάρα που καπνίζουν οι γύρω μας) προκαλεί ετησίως 600.000 θανάτους μη καπνιστών, από τους οποίους οι 150.000 είναι παιδιά.

– Ένα ποσοστό μη καπνιστών που εγγίζει το 100% τον τελευταίο χρόνο, έχει βρεθεί σε χώρους όπου καπνίζουν οι θεριακλήδες παρά την απαγόρευση του καπνίσματος!

– Το σχεδόν ίδιο παραπάνω ποσοστό (91%) Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η Πολιτεία, μέχρι προχτές δεν εφάρμοσε το νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κλπ). Εν αναμονή λοιπόν της υλοποίησης των νέων μέτρων αντικαπνιστικής εκστρατείας από τη σημερινή κυβέρνηση…

Ο αγώνας της απεξάρτησης

Όπως η χρήση των άλλων ναρκωτικών, έτσι και η χρήση του ναρκωτικού, που ονομάζεται τσιγάρο, δημιουργεί το τραγικό φαινόμενο της βιοχημικής εξάρτησης, που κρατεί επί πολλά χρόνια σε θανατηφόρα ομηρία τους καπνιστές.

Έτσι, το Ερευνητικό Εργαστήριο του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, μας πληροφορεί, ότι στο χώρο των καπνιστών:

– Το 70% θέλει να κόψει το κάπνισμα.

– το 30% καταβάλει προσπάθειες απεξάρτησης κάθε χρόνο.

– Μόνον το 2% έως 3% κατορθώνει να κόψει το κάπνισμα κάθε χρόνο…

Αυτό το τελευταίο θλιβερό ποσοστό, κατά τη γνώμη του γράφοντος, οφείλεται στην έλλειψη επίσημης κρατικής ενημέρωσης για όλα τα αποκαρδιωτικά στοιχεία αυτά του σημερινού μου σημειώματος. Αυτή ακριβώς η ανύπαρκτη ενημέρωση και παιδεία οδηγεί στην αυτοκαταστροφική άγνοια των θανατηφόρων κινδύνων από το κάπνισμα.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024