Την απαγόρευση εξαγωγών όπλων από τα κράτη-μέλη προς την Τουρκία και κυρώσεις σε όσους μετέχουν σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αποφάσισε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις εξαγωγές όπλων, αλλά και στοχευμένες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα ή αναμειγνύονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» καταδίκασε την τουρκική επιχείρηση στην βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι «υποβαθμίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη της περιοχή».

Κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις

Επίσης, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε την προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συμβούλιο των ΥΠΕΞ υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ελήφθη απόφαση για απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για όσους εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις παράνομες γεωτρήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο